vrijdag 19 september 2008

Kruidtuin met de lensbaby

Al een paar keer heb ik rond het huis met de lensbaby geoefend. Daarbij stond hij op statief, want je moet zoveel in de gaten houden de eertse keren, dat ik aan rechthouden van de camera niet toe kwam. Om scherp te stellen moet je het balgje indrukken of uitrekken. Je moet daarna je scherpe punt in de foto verleggen en dat locken zodat de lens niet meer van positie kan veranderen. Daarna moet je gaan verfijnen met de scherpstellingsring of de scherpe plaats nog iets verleggen door aan de knopjes te draaien.
Vandaag was ik zover dacht ik dat ik het allemaal goed door had en het eens uit de hand kon gaan proberen. De kruidtuin in Leuven was na mijn lessen van vanmorgen een mooi rustig plekje daarvoor. De effecten waren leuk, vooral in foto's die niet al te dichtbij worden genomen zoals ik hier post.
Op de computer thuis viel het mij toch ietsje tegen als ik kritisch keek. Op 100% is het mij zeker niet scherp genoeg op het scherpste punt (gezicht en arm + emmertje) en dat lukte thuis op statief wel.
Conclusie; zondag is het nog steeds mooi weer en wil ik de eerste foto zeker nog eens over gaan doen maar nu op statief, want ik vind de sfeer van de foto erg mooi. De foto hieronder is iets beter maar ook niet helemaal scherp en gaan we natuurlijk ook nog eens proberen als we er toch zijn. Ik denk wel dat de foto's een eerste induk geven van wat je met de lensbaby kunt doen en wat je dus misschien niet moet doen==> ermee uit de hand fotograferen!!8 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb vol ongeduld gewacht naar je resultaten met zo'n lensbaby. Ik ben onder de indruk. Jummie

Martine zei

Veel oefenen, dan haal je ooit wel een resultaat zoals jij het wil.

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Dag Caro

Leuk hulpmiddeltje, dat ik ook zal aangeschaffen... een paar maanden geleden heb ik een aantal studenten fotografie hun eindwerk bekeken en een aantal werken waren met een lensbaby gemaakt. Mijn belangstelling groeide sindsdien voor dit "lensje". Naar ik verneem kan je de lens het best gebruiken als je een camera hebt met Live View, ompdat je dan ook daadwerkelijk het resultaat beter kan afstemmen ( 't is maar een tip)
Benieuwd in elk geval naar jou resultaten

mvg
Lamp
http://lampfotografie.blogspot.com/

Susanne Stoop zei

Op de foto met het beeldje is het effect van de lensbaby heel mooi! Maar wat een oefening geduld om er mee leren omgaan!

Rudi zei

De foto met standbeeld van zittende vrouw heeft inderdaad wel sfeer, doe hem zeker nog eens over vanaf statief. Voorstel: schiet hem ook eens met beperkte dof zodat alles wazig is behalve het beeld, al weet ik niet welk het grootste diafragma is van de lens.

Het nadeel van lensbaby-foto's is dat ze al gauw allemaal hetzelfde effect hebben en je er snel op uitgekeken bent; net zoals bij een fisheye, leuk maar snel vervelend. Aan de fotograaf om er zuinig mee om te springen en er eentje van te maken die er uitspringt. Iets zegt me dat je dat wel zal lukken ;)

An zei

Aan deze eerste oefenshots te zien denk ik wel dat je nog knappe dingen uit je lens zal toveren!

ysabel zei

interessante experimenten! ik ben onder de indruk. jij maakt er echt iets van.

Carola Rummens zei

@rudi: Je kunt in de lensbaby losse schijfjes hangen die je diafragma bepalen. Ze blijven door een magneetje hangen. Ik heb voor deze twee foto's de maximale diafragmaplaat gebruikt en dat is 2.0 Dus meer blur kan ik niet krijgen. Wel beter richten, want de scherpte bij de bovenste foto ligt iets meer naar achter waarschijnlijk omdat ik toch weer net iets mijn camera heb bewogen. Opstatief heb je daar geen last van.