woensdag 21 mei 2008

Kapelletje bij kasteel Horst

Vlakbij kasteel Horst in Sint Pieters Rode staat in een jong aangeplant maisveld een klein kapelletje. Ik mag graag in die buurt wandelen, het is de streek van mijn voorouders. Maar vanavond ben ik er speciaal naartoe gegaan om het kapelletje te fotograferen. Na een uur of zes staat het licht mooi op de voorkant van de kapel. Toen ik om 7 uur begon met fotograferen kon ik nog mooi op iso 100 werken, maar het licht nam al snel af. Juist toen ik wilde weggaan kwamen er een paar fietsers aan en die wilde ik erbij nemen. Gauw naar iso 400 gegaan, diafragma 10 en afgedrukt. Ik kreeg een sluitertijd van 1/320. Maar dat is niet genoeg om de fietsers er mooi scherp op te krijgen helaas. Ik had een grotere diafragma opening kunnen kiezen maar of de kapel dan op de achtergrond scherp was geweest betwijfel ik. Het is dus altijd een kwestie van keuzes en maar hopen dat het een beetje goed gaat.

Wie trouwens weet wat de naam van de kapel is of iets van zijn geschiedenis kent mag mij dat schrijven.

7 opmerkingen:

René Wouters zei

Helaas kan ik je niet helpen met info over de kapel maar het is een prachtige plek, zo met die boom. Ja, het dilemma van elke fotograaf is het wisselen van instellingen naarmate de omstandigheden zich wijzigen. Op zich geen probleem maar als het snel moet gebeuren....
Leuk dat je ons dat laat meebeleven!

Martine zei

Gevonden!
De Sint-Jozefskapel
In de onmiddellijke buurt van Horst langs de Peerse staat onder een linde het SintJozefskapelletje. Het huidige kapelletje, een zeer eenvoudige bak- en zandsteenconstructie en met een zandstenen omlijsting rondom de nis, zou van het begin van de 19de eeuw dateren.

Een eindje achter het kapelletje loopt de Galgenberg die herinnert aan de historische plaats waar vroeger de galgenberg was die naar de galg leidde. Vermoedelijk kregen de ter dood veroordeelden die naar de galg werden geleid op deze plaats een laatste gelegenheid tot inkeer en een 'galgengebed'. Aan de linde werd van oudsher het vermogen toegedicht de voorbijganger te behoeden voor het boze oog.

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Dag Caro

De beschrijving van wisselende omstandigheden is mij ook bekend... en soms, "verdorie dat heb ik gemist"...

Ik heb op mijn 400D de gewoonte (mischien niet altijd een goede...?) om direct naar de P-stand te gaan, ik moet dan nog enkel vlug het diafragma met de één vinger (volg dit in de zoeker) bijstellen en dat gaat vrij vlug hoor...

En zoals je weet (zie handleiding) doet de P-stand bijna al het instellingswerk van de camera en heb je een beetje meer tijd voor de compositie en de keuze van diagrafma...

Mischien mijn tip eens uitproberen
Alvast succes gewenst

MVG

Lamp
http://lampfotografie.blogspot.com/
http://web.mac.com/lamp5/Hobbylamp/Fotograaf_Lamp.html
http://web.mac.com/lamp5/Vlaamse_Ardennen/Fotografie_%22_Lamp%22.html

Carola Rummens zei

Martine bedankt zeg. Dat is een mooi verhaal, maar ook in zekere zin triest natuurlijk. Ik weet niet of er veel mensen zijn opgehangen, maar het idee dat ze daar op dat mooie plekje hun laatste gebed deden is toch wel wat.
Maar bedankt hoor.

Koen zei

Dan was je bij ons in de buurt! Ik ken deze plaats naturrlijk opperbest en heb het kapelleke al in alle seizoenen.
Weet je trouwens hoe deze linde aan z'n opmerkelijke vorm komt? Je weet wel, als je vlakbij staat zie je een enorme holte in de stam... Wel, een inwoner van Holsbeek heeft samen met enkele vrienden die boom in brand gestoken in z'n jonge jaren. De boom heeft het gelukkig overleefd en dankt z'n grillige vorm een beetje aan dat voorval lang geleden.

Carola Rummens zei

Er valt veel te vertellen over het kleine kapelletje dat merk ik wel. Heel leuk.

Unknown zei

Zelf heb ik ook op 2010-04-07 enkele foto's gemaakt van het kasteel en de kapel. Zie
ICTwereld fotoblog - Sint Pieters Rode