donderdag 8 mei 2008

kikkers

Het fotograferen van kikkers is al een paar jaar een wens van mij. Ik hoorde ze echter ieder jaar kwaken en ik kon niet bij de vijvers komen waar ze in zaten omdat het priveterreinnen zijn. Gisteren ontdekte ik een poel waar ik wel bij kon. Vandaag daar dus terug gegaan met mijn 70-300 mm IS lens bij me.
Als je aankomt springt de hele familie in het water natuurlijk. Maar als je een tijdje rustig aan de kant blijft zitten komen ze een voor een weer tevoorschijn.
De bovenstaande foto is geen uitsnede. Hij is wel genomen met de maximale focuslengte nl. 300 mm en uit de hand. Toch was de kikker niet veel verder dan een kleine 3 meter van mij vandaan. Dus ik had deze lens wel echt nodig hiervoor.
Ik heb de iso iets verhoogd naar 200, hoewel dat wat licht betreft helemaal niet nodig was. Ik kreeg echter een flink hogere sluitertijd en dat was wat ik wilde. Niet omdat de kikker nu zoveel bewoog, maar op de maximale lengte is die lens zo zwaar zonder statief. Een kleine trilling en je beeld is dan ondanks de imagstabilisatie toch nog onscherp. Maar bij een sluiterijd van 1/320 is deze foto mooi scherp geworden.

Wie weet trouwens wat voor kikker dit is? Volgens mij is het geen groene en ook geen bruine kikker. Verder gaat mijn kennis van kikkers dus niet.

5 opmerkingen:

Koen zei

Kikkers zijn bijzonder leuk om te fotograferen! Goed gelukt! Ik probeer als ik uit de losse hand fotografeer de basisregel toe te passen en minimum een even snelle sluitertijd te halen als de focus. Met 1/320 zat je dus goed. In andere gevallen een statief.
( Volgend op jouw reactie in mijn 'objectievenlogje': het roodborstje was met statief genomen en dan zet ik de VR-functie af, anders kan je inderdaad geen lenzen vergelijken)

René Wouters zei

Knappe foto met vaste hand genomen. Koen's advies zou ik zo overnemen want hij is een expert op dat gebied. Maar nogmaals, ik vind het een prima resultaat.

Joke Devliegher zei

Knap gedaan Caro!

Caroline zei

Volgens mijn natuurgids heeft die toch het meeste weg van een groene kikker hoor. Al ben ik er ook niet zeker van. Zeer knappe foto trouwens.

Carola Rummens zei

Ok bedankt Caroline.De vlekken zijn inderdaad wat groen van kleur.