vrijdag 7 november 2008

Parkeergarage

Het was weer eens iets anders, statief mee onder de grond en een parkeergarage proberen te fotograferen. "Zo heb ik deze garage nog niet eerder bekeken" zei een nieuwsgierige auto-eigenaar die even meekeek op mijn schermpje. Toen dacht ik dat het misschien wel een beetje goed zat met mijn foto's. Ik wilde wel een parkeergarage fotograferen maar niet alleen maar die saaie vakken en betonpalen. De bedoeling was om de relatie met de omgeving/de buitenwereld ook een beetje te vatten, zoals de kantoren bijvoorbeeld. Dus dat is wat ik heb geprobeerd in deze foto's.
Het is iso 100, op statief en een diafragmavoorkeuze 10, om toch een redelijke scherptediepte te hebben. Dan krijg je langere sluitertijden en dus meer kans op ruis. Maar dat is wel goed mee gevallen vind ik.
Ik heb wel de timer gebruikt. Ik merk steeds weer op dat zelfs op statief het indrukken van de ontspanknop al een onscherpte van het beeld kan geven. Dus wil je zekerheid wat betreft scherpte, gebruik dan de timer.


13 opmerkingen:

Koen zei

Dit zijn twee topfoto's Caro!
(Om het helemaal perfect te maken zou ik bij de onderste nog een lichte perspectiefcorrectie doorvoeren, maar misschien heb je dat gedaan en zat je al op het limiet)
De belichting is opvallend goed!

Carola Rummens zei

@Koen : Ja ik heb het al gedaan. De linker ornaje pilaar is aan de bovenkant recht getrokken en ik durfde niet verder. dan gaat de rechterkant mee. Lensafwijkingen zijn toch storend he. En dan zijn het nog dure lenzen met imagestabilisatie ook.

Rudi zei

Twee mooie, toch voorkeur voor eerste foto. Een afstandsbediening is in dit geval ook erg handig, sta je minder lang te wachten tot die timer is afgelopen.

Anoniem zei

Een aanrader bijhorende aan deze leuke foto's: Probeer eens wat te maken met die saaie parkeerlijnen, want dat kunnen abstracte foto's worden. Doen ...

Erwin Acke zei

Goed werk!
Ik ben toevallig net terug van een uitstapje "nachtfotografie" van werken op een kunstparcours, enfin het was tussen 19 en 21 u en dus donker. Ik lees hier je zeer waardevolle tip om je timer te gebuiken op statief ipv van de ontspanknop. Ook dit techniek heb ik bij mijn foto's toegepast.

Martine zei

Knap werk geleverd, Caro! Vooral de eerste vind ik super omdat de buitenwereld zeer zichtbaar betrokken is. Het trucje met de timer gebruik ik ook vaak.

Anoniem zei

Lekker werk! Beiden vallen goed in de smaak. Vwb jouw verweer tegen de opmerking van Koen over de perspectiefcorrectie ben ik het niet met je eens. In PS kan dat zeker zonder vreemde storingen ergens anders in het beeld. Wat anders is de lensfout...maar ook daar kun je iets in PS aan doen alhoewel ik daarmee niet zo erg goede ervaringen heb.

ysabel zei

de kleuren bij de eerste vind ik erg mooi. De tip met de timer vind ik goed. Maar ik heb zelfs nog geen statief, dus momenteel is de timp nog niet bruikbaar (het wordt wel eens tijd!)..

Ellen, zei

Mooi Caro, je bent er erg goed in geslaagd om iets zo onpersoonlijks als een P-garage tóch spannend over te laten komen.

BTW: Dank je voor je "tag", opdracht is (gedeeltelijk) uitgevoerd :)

Xray Pictures zei

Vooral je tweede foto vind ik heel sterk qua beeldopbouw. Mooie belichting.

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Dag Caro

Als je voor een afstandsbediening kiest (momenteel draadloze systemen genoeg te koop) kijk dan eerst na of je camera een infraroodsensor heeft..? zoniet kies een model met draad. Met Bracketing en zelfontspanner, kom je ook tot een mooie lichtbalans (misschien heb je dit hier ook toegepast)...?
Tweede foto is het best uitbelicht met mooie lichtspreiding

mvg

Lamp

Anoniem zei

De tweede heeft een heel goede belichting. De eerste vind ik dan weer ontzettend knap qua compositie. Knap staaltje fotografie.

Anoniem zei

lenscorrecties in photoshop > filters > vervormen > lenscorrecties kan je onafhankelijk links en rechts corrigeren...

en tja, dat is het leuke van het fotografenoog, de gewone dingen vanuit een heel ander perspectief zien!