donderdag 20 november 2008

Parijs (3)

Deze foto was een spontaan testje in een Koreaans restaurant waar we vrijdagavond in Parijs met een deel van de groep hebben gegeten. Ik heb nog wel geprobeerd er iets leuks van te maken, maar het gaat dus eigenlijk niet om de compositie deze keer, maar meer om een scherp beeld te verkrijgen.
Het was absoluut niet mogelijk om in de gezellige schemering uit de hand te fotograferen en een van de andere studenten toverde toen een statief uit zijn rugzak. Een zeer compacte eenpoot. Ik had nooit gedacht dat dit werkelijk het verschil zou maken. De foto's die ik nam als test waren op iso 1600, diafragma 4.0 en een sluitertijd van 1/6 seconde. Uit de hand waren ze allemaal bewogen maar met de eenpoot was het warempel scherp (scherp gesteld op het oliesetje en maar weinig scherptediepte door de F 4.0) . Ookal staat het niet zo stevig als een driepoot, het werkt wel degelijk en dat was toch leuk om te ervaren. Bovendien is het door zijn compactheid altijd mogelijk zo'n ding bij je te hebben en ook nog eens makkelijk en snel te bevestigen. Toch iets om over na te denken. Is het niet sinterklaas binnenkort??

8 opmerkingen:

Rudi zei

Niet superscherp maar wel aanvaardbaar scherp. Al bij al een goed resultaat aan 1/6s. Ik twijfel ook geruime tijd om een licht éénpootstatief aan te schaffen.

Anoniem zei

Heb zo'n éénpotige wandelstok van het merk Leki voor in de bergen, en moet zeggen, het helpt wel een beetje, en ook waar het bos te veel licht wegneemt.

Martine zei

Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar. Bij één van de drie moet je het toch kunnen versieren?

Anoniem zei

Ja tof hé hoe we de dingen toch allemaal anders zien en vastleggen. Je hebt blijkbaar erg genoten van je trip naar Parijs. Heb je ook de tentoonstelling gezien van de Nederlandse fotograaf en een styliste?

Carola Rummens zei

@anoniem Ik zou zo niet precies weten wie je bedoelt. Erwin Olaf is ook een Nederlander, maar die bedoel je blijkbaar niet.

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Dag Caro

Ik geef toe ...ik moet beslist ook meer een foto statief gaan gebruiken... ik zie het nog steeds als ballast maar dat is het niet juist...

ik heb vrij recent een éénpoot aangekocht, maar ik heb er eigenlijk als spijt van, omdat ik vorige week een type statief (ook model éénpoot ) heb gezien met onderaan de éénpoot drie voetjes... en dat lijkt mij het alvast veel stabieler te zijn. Dus voor je koopt ga toch even opzoeken welke fabrikanten zo'n éénpoot aanbieden met onderaan een drievoudig steuntje... als je weet welke fabrikant geef dan graag een seintje aub... alvast bedankt

mvg
Lamp

images that matter zei

Goh, wat lijken dat een héél leuke vermoeidende dagen in Parijs!
Ik vroeg me ook al af wat zo'n eenpoot zou kunnen doen...
Ik vind dit in elk geval een héél mooie foto...
Ik ken nog te weinig fotografen, eigenlijk.... moet daar dringend iets aan doen!

Bedankt ook voor je héél fijne commentaar op mijn blog!
Het kappeltje is niet zo vaak te bezoeken, staat bij een school en was nu te bezoeken ter gelegenheid van Monumentendag...

Anoniem zei

Fijne verslagen om te lezen hoor! Weer een blogje om te volgen!