zaterdag 4 oktober 2008

Negatief of positief
Bij uitzondering een keer een foto die niet met mijn Canon Eos 400D is gemaakt. Ik had deze foto ook met de Canon willen maken maar ben er niet meer aan toegekomen. Het maken van deze ene foto met een technische camera heeft ongeveer 4 uur gekost. Ik heb respect gekregen voor het vak van fotograaf in het analoge tijdperk. Ik heb bij het maken van de foto hulp gekregen van een docent want ik ben nog niet eerder in een donkere kamer geweest, dus ook dat was al een ervaring.
Eerst mijn bloem opgesteld met rondom oplichtschermen en een softbox. De technische camera helemaal ingesteld om in een bepaald vlak alles scherp te hebben. Daarna voor mij geheel een verrassing, fotopapier in de lade gedaan in plaats van een filmplaat. Wel dit gedaan in een volledig donkere kamer, ook geen rood licht. Daarna moest ik berekenen hoe vaak ik moest flitsen omdat het fotopapier maar iso 12 is. Dat was niet mijn sterkste kant, maar ik kwam op 8x flitsen en dat was achteraf wel goed. Daarna het fotopapier ontwikkeld en je krijgt een negatief. Dat is de linker foto boven. Om van het negatief een positief te maken legde de docent in de donkere kamer waar enkel rood licht was een stuk fotopapier onder het papieren negatief en belichtte het ongeveer 7 seconden met wit licht. In de ontwikkelaar kwam nu een positief (rechtsboven) te voorschijn. Het leek mij wel toveren.
Aan de hand van deze testjes heben we beoordeeld of alles zo was als ik het wilde hebben en pas toen hebben we een filmplaatje in de camera gedaan en de foto echt gemaakt. De film was iso 100 dus ik hoefde nog maar 2x te flitsen. Daarna het negatief ontwikkelen en nu hangt hij op school in de droogkast. Volgende week kijken wat er van geworden is. Maar ik denk dat ik het papieren negatief eigenlijk mooier vind dan het positief. Hoe ik dat nu weer zo geprint ga krijgen van een negatieve film weet ik niet. Dat zien we volgende week wel weer. Dit was al een hele leuke ervaring.
En ik doe een digitale opleiding.......

10 opmerkingen:

Rudi zei

Het is een stukje magie dat ontwikkelen van foto's. Toch ben ik blij met de digitale vrijheid. Het vakmanschap van het analoog werken zal stilaan verdwijnen maar daar komen dan weer andere skills voor in de plaats.
Ik zie toch liever de originele foto (mooi belicht trouwens). Het negatief komt wat hard en metaalachtig over en dat past niet echt bij een "zacht" onderwerp.

images that matter zei

Hoi Caro!
Genoten van je PhotoKina foto's - het lijkt me een heerlijk evenement, moet ik volgende keer ook in de agenda noteren...
Ja, dat ontwikkelen...
Ik ben nog meerdere keren in de donkere kamer van een persfotograaf geweest, maar daar deden de digitale hulpmiddeltjes ook al hun intrede...
Ik zie soms eigenlijk PhotoShop als een soort digitale donkere kamer...
Dat uitrekenen zo niets voor mij zijn!
Maar het lijkt een heerlijk experiment!
Ik ga voor het negatief....

Carola Rummens zei

Dat positief is beslist mooi, maar van dat negatief was ik echt even onder de indruk. Maar dat komt misschien omdat ik nog nooit zulke afdrukken gezien heb. Maar ik ga hem beslist ook zo in 20 x 30 proberen af te drukken.

ysabel zei

ik vind het negatief minder mooi. Maar de set is hoedanook toch wel heel straf. Je zit eigenlijk wel dat je er zoveel werk ingestoken hebt. En van dat ontwikkelen in donkere kamers, daar begrijp ik niks van. Jammer wel, want het klinkt zo ambachtelijk. Ik zou het ook wel willen kunnen. Lang werken op een foto, het is bijna niet meer van deze tijd...

stijndc zei

'k Vind ze allebei wel mooi eigenlijk. Leuke omschrijving hoe dat in zn werk gaat. Zoals ysabje al zei, het ambachtelijke lijkt me erg tof.
Waar volg je trouwens de opleiding?

Carola Rummens zei

Ik ben nu 3e jaars student digitale Fotokunst aan de Stedelijke Academie in Leuven. Maar ieder kwartaal zit er vanaf het 2e jaar wel een analoge opdracht bij en dat is best heel leerzaam.

Martine zei

Ik vind ze allebei iets hebben. Het negatief dat iets harder heeft geeft een aangrijpend contrast met de zachtheid van de bloem. Mag je er een twee-luik van maken?

Carola Rummens zei

Nee het mag geen tweeluik zijn. Maar ze zijn wel beiden net goed gekeurd vanmiddag. Van het papieren negatief kan ik op school een hoge resolutiescan maken en dan printen. Het papieren positief kan ik nu net zo goed natuurlijk afdrukken van het echte negatief wat ook een positief geeft. Ik ga volgende week beiden proberen en dan pas beslissen wat ik ga inleveren. In ieder geval weer een opdracht af en dat was er wel een waar tijd in kruipt als je hem over mag gaan doen!!!

Anoniem zei

Wow, dit is echt spannend, had ik maar meer tijd voor de opleiding...
eerder het negatief, denk ik?

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Dag Caro

Ik kom uit de grafische sector (als opleiding maar nooit als beroep uitgeoefend) en ik herken jou experimenten, als ik mij goed herinner gebeurde dat met vlakcamera ... ik meen mij te herinneren dat het resultaat niet negatief genoemd werd maar diapositief (tenzij ik mij vergis-lang geleden) verder herinner ik mij dat vervolgens dat mits gebruik van zeer hard papier, met zulke diapositieven een zeer apart effect bekomen werd (wij gebruikten destijds Iford gradatie zeer hard)

mvg

Lamp