dinsdag 21 oktober 2008

Herfst op de Veluwe (2)

Bij de herfst horen paddestoelen, ik heb ze al bij menigeen op de blogs gezien. Ook ik ga eraan meedoen, want zulke mooie als ik dit weekend heb gezien, heb ik denk ik nog niet eerder gezien. Ik dacht dat de rood met witte stippen paddestoel een uitgestorven schimmel was, maar ik heb er vele gezien met als klapper eentje met een hoed van minstens 25 cm doorsnede. Op de foto valt echter het perspectief volledig weg en lijkt het maar een heel gewoon paddestoeltje, dus ik heb hem hier niet geplaatst.
Ik heb natuurlijk weer menig keer plat op mijn buik of op knieen in het zand gelegen om ze mooi op de foto te krijgen. Vroeger maakten de kinderen op vakantie al hun broekjes steeds vuil, nu is het mama die minstens twee reserve broeken mee moet. Daar wordt wel eens mee gelachen hier.
De foto hieronder heb ik bewust met een grote diafragma opening gemaakt omdat ik de paddestoeltjes op de achtergrond wel wilde zien maar enkel als vage contouren. Dat is goed gelukt, maar de steeltjes van de paddetoelen op de voorgrond zijn ook al niet scherp meer en dat vind ik wel een klein beetje spijtig. Enkel de hoedjes zijn mooi scherp. Kiezen is vergissen soms blijkbaar.

Vooral deze laatste paddestoelen hebben wel een erg hoog kabouter-gehalte vind ik zelf. De witte stippen liggen er als dikke suikerkorreltjes bovenop. Prachtig gewoon.
Aan de kleurhendels in Photoshop heb ik dus niets gedaan!! Het was allemaal zo diep rood.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Je hebt erg je best gedaan om het leuks in beeld te brengen! 't Is natuurlijk ook een feest hier....en die blaadjes, ach daar hebben de bosbewoners iets op gevonden ;-)
Misschien komt het nog...maar geen wild zwijn gezien?

Carola Rummens zei

@Rene
Nee geen wild zwijn voor mijn lens helaas. Dat vroeg Koen ook al. Wel heel veel sporen gezien. Ik denk ook dat je dan heel anders op pad moet. Er zijn een paar goede plaatsen om wild te zien in het park Hoge Veluwe weet ik, omdat mijn ouders lang in Otterlo hebben gewoond. Ik zou graag eens met de fotoclub of andere geinteresseerden daar naartoe trekken. Want met een gezin is het even anders vakantie houden. Die willen doorfietsen en niet steeds stilstaan of zelfs wachten op een zwijntje.

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Dag Caro
prachtig kruip- en buikwerk...
en wat de Veluwe betreft, ge gelooft het niet maar reeds jaren, zeg ik dat ik daar eens moet op vakantie gaan...omwille van de natuur !

mvg
Lamp

http://lampfotografie.blogspot.com/

Anoniem zei

Aha, als jij de herfstkleurtjes opzoekt dan kunnen we ons aan prachtplaatjes verwachten. En dat zijn het ook.

Martine zei

Die "rood-met-witte-stippen" paddestoelen zijn sprookjesachtig! Liepen er geen kaboutertjes rond?

judith zei

Ik ben ook net terug van een paar daagjes Veluwe, ik herken het op de buik liggen en vieze knieen in de broek van mam haha. Zie mijn foto's: http://fotoblog-judithborremans.blogspot.com
We hebben genoten, zeker maandag heel mooi weer gehad.

ysabel zei

paddestoeltjes zijn toch rare dingen. Ik kan er bijna niet aan uit. Dat rood is zo mooi! Je hebt toch mooie keuzes gemaakt vind ik. Ik vind de beslissing om de achtergrondpaddestioeltjes vaag te houden een goeie geweest. Het stoort mij niet dat de steeltjes daardoor ook wat onscherp zijn. Het zijn plaatjes uit een echt paddenstoelenboek...