vrijdag 4 juli 2008

Panorama

Weer terug van een korte vakantie in Normandie, waar vooral veel vakantiefoto's zijn genomen natuurlijk. Toch een testje gedaan. Op statief heb ik geprobeerd een 365 graden panorama te maken. Ik had manueel een gemiddelde ingesteld van de belichting van de lichtste en donkerste delen en vervolgens dertien foto's genomen volledig in het rond. Vol verwachting was ik toen de photomerge van photoshop CS2 aan het rekenen ging. Hij kon het echter niet aan. Drie foto's was "de max" helaas. Voegde ik meer foto's in dan kreeg ik vreemde fouten. Toch had ik veel overlap genomen tussen de foto's. De foto hierboven is slechts een panorama van drie foto's.
Dit was overigens het uitzicht vanuit onze gite op het terrein van deze oude Manoir. De fundamenten waren uit de 11e eeuw. In de dertiende en zeventiende eeuw is hij gerestaureerd. In 1825 is de huidige familie eigenaar geworden en wij hadden het geluk hen te vinden op het internet voor een korte vakantie in Normandie. Het was geweldig!!

Wie een programma kent dat eventueel wel meer foto's redelijk foutloos kan invoegen mag mij daarover wat info geven. Photomerge heb ik ook ooit geprobeerd en die geeft veel kwaliteitsverlies merkte ik toen, dus is wat mij betreft ook geen optie.

Net even de tip van Kevin uitgeprobeerd en de trial versie van PTGui geinstalleerd. Het programma werkt heel eenvoudig en voegde foutloos 5 foto's samen tot de versie hierboven. Wat nu weer niet zo leuk is, is dat ze door heel mijn foto reclame voor hun programma zetten. Bovendien is de resolutie van de uiteindelijke compositie een stuk lager dan bij photoshop. Maar we gaan nu zeker de 365 graden ook eens proberen in dit pakket.

Ik moet mijn woorden over Autostitch terug nemen. Het programma kan nu inmiddels wel een hogere resolutie produceren en zette in een keer 5 foto's correct en ook nog eens behoorlijk scherper dan photoshop CS2. De vervorming is wel duidelijker dan in photoshop, maar ik heb inmiddels van Carolien begrepen dat je beter niet op 18 mm je foto's kunt nemen, maar op 24. Dit om niet al te veel vervorming te hebben. Om niet weer dezelfde foto te laten zien heb ik Autostitch versie eens in zwart-wit gezet.
Autostitch is overigens een gratis programma.

4 opmerkingen:

Martine zei

Schitterende ligging! Speel je me dat adresje eens door?

Xray Pictures zei

Heel mooie foto.
De panoramafunctie in CS3 is een stuk beter dan in CS2.
PTGui zou eigenlijk het beste progje zijn.

Caroline zei

Bekijk dit eens: http://ilikephotography.wordpress.com/2008/02/04/photoshop-elements-6/

de photomerge in photoshop elements 6 is dezelfde als die in cs3; heel wat beter dan cs 2 en elements 5, echt waar. Toch verdient het aanbeveling om de foto's op een brandpunt te nemen dat het minste vervorming geeft (24 zal daarbij meestal beter zijn dan 18 of zo) en bij heel veel foto's durf ik wel eens eerst twee delen maken en daarvan dan uiteindelijk één.

nikontom zei

Voor een panorama is het aan te bevelen altijd nooit minder dan 40 mm te gebruiken ik leg zelf de grens bij 50 mm