maandag 31 maart 2008

Iso 800

Omdat op deze vakantie naar Boedapest mijn camera meer dan me lief was op iso 800 moest vanwege de vele binnenopnamen, heb ik eens een testje gedaan op mijn hotelkamer. Ik heb dezelfde foto uit de hand op iso 400 en iso 800 genomen, bij een slecht licht situatie. Sluiterijd 1/15 seconde en diafragma 4.0 bij beide foto's. De focusafstand was 24 mm.
De foto hierboven is de iso 400 versie die ik toch iets beter vond dan de iso 800 versie. Het verschil zit hem in de ruis die de iso 800 versie net iets minder glans geeft. Dat is bijvoorbeeld een beetje te zien op de stoelleuning. Ook in de stof is het wat te zien bij de kleine lichte driehoekjes. Die zijn minder scherp omlijnd. Maar eigenlijk viel het verschil tussen iso 400 en 800 mij toch nog heel goed mee. Ik heb hieronder een uitsnede van beiden geplaatst (10 x 10 cm) zodat jullie het zelf een beetje kunnen bekijken. Ik hoop dat het wat te zien is als je de test vergroot.6 opmerkingen:

Martine zei

Op de uitvergroting is de ruis bij de 800 asa-opname inderdaad beter te zien. Interessant dat je dergelijke testjes maakt. We leren er van.

Koen zei

heel interessant logje, Caro!
Het is nog maar sinds kort dat ik wel eens 400 asa gebruik. 800 asa is mij nog té, maar als ik deze voorbeelden zie, wel dan moet ik misschien bij bepaalde situaties toch eens wat verder gaan. Valt heel goed mee dat verschil!

Unknown zei

Mooi voorbeeld. En dan heb je natuurlijk nog de mogelijkheid om softwareatig ruis te gaan onderdrukken maar dan verlies je dikwijls nog wat meer detail/scherpte. Met een S2IS is boven de 200 iso een ramp maar met een reflex is dat echt weleven schrikken van de kwaliteit op iso 400 of 800. In extreme situaties is zelfs 1600 bruikbaar als noodoplossing.

Carola Rummens zei

Ja ik weet het Kevin. Dat is een van de redenen dat ik van de S2IS naar de spiegelreflex ben gegaan. Ik heb het gevoel sinds ik vanmorgen je blog heb gelezen dat je er ook zin in hebt!!

images that matter zei

Weet je, ergens spreekt de 800versie me toch iets meer aan - iets met de warmte van de kleur.
Zelf ben ik ook nogal aan het experimenteren met 800 en zelfs 1600 voor het binnen fotograferen van onze katten in actie... valt best mee!
Leuk, deze test!
Zo kunnen we er inderdaad van leren!

Marsje zei

met interesse uw blog bekeken Caro, ik kom zeker terug want er staat veel intressants in over fotografie.

http://blog.seniorennet.be/leuven/