woensdag 12 maart 2008

Oud koninklijk paleis Oostende

Dit is een van de moelijkste situaties om te fotograferen vind ik. Je staat zelf in een donkere ruimte en fotografeert naar het licht. Meet je het licht op de pilaren, dan zal de zee fel overbelicht zijn. Omgekeerd als je het licht meet op de zee dan wordt de galerij zeer donker. Soms is dat laatste juist mooi, maar nu wilde ik dat beslist niet omdat de tegelvloer zo prachtig was.
Ik heb ervoor gekozen om op het strand scherp te stellen en daar het licht dus te meten (diafragma 10 voor meer scherptediepte) en tevens een hele stop over te belichten. Dit omdat door het licht te meten op het strand de camera denkt dat er veel licht is en de overige partijen dus onderbelicht zouden zijn. Nu was door de stop overbelichting de galerij redelijk belicht. Het strand vond ik echter ietsje te licht hierdoor. Toch was het geen slecht histogram.
Je ziet aan de linkerkant, welke de donkere partijen aangeeft een flinke piek terwijl rechts weinig wit in de foto zit. De donkere partijen zijn dominant maar niet al te slecht. En er zijn zeker geen uitgebleekte witte stukken in de foto.

Om het strand toch nog iets meer karakter te geven heb ik een trucje toegepast wat men in de doca doordrukken noemt.
In photoshop kan dat ook en daarvoor kopieer je eerst de laag van de foto. Vervolgens maak je de onderste foto van die twee iets donkerder door bijvoorbeeld in levels de grijze middelste schuif (zie boven) wat naar rechts te verplaatsen. Daarna ga je naar de bovenste laag en maak je een laagmasker aan. Als je nu met een penseel en de kleur zwart over de delen van het strand gaat komt de donkerdere onderlaag te voorschijn.
Ik vind deze bewerkte foto uiteindelijk niet slecht geworden. Zo geeft het voor mij een mooi idee van de oude glorie aan het strand van Oostende.

Voor foto's van Oostende van andere bloggers die deze dag ook de storm hebben getrotseerd kun je kijken bij Xray en M-Art

8 opmerkingen:

Koen zei

Eén van de leukste plaatsen in het land om u uit te leven als fotograaf. Inderdaad een goede contrastbeheersing en perfecte compositie

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Dag Caro

Ik ken dit probleem (zoals wellicht velen) ... ik vind dat je dit absoluut beredeneert en met "kennis van zaken" hebt opgelost... je bent een "krak" zoals wij dat in het dialect zeggen.. ik sta hiervan versteld, maar anderzijds groeit mijn waardering voor jou fotografie en de manier waarop je dit aan ons kan verduidelijken...!!!!
Hoedje af voor je prestaties hoor !!!

mvg

lamp

Unknown zei

Je hebt dit heel goed opgelost. Het is inderdaad een moeilijke situatie.
Ik ben intussen begonnen aan m'n fotookes van die namiddag. Nog effe geduld. Laten we eerst wat genieten van jouw knap werk

caitlin zei

Via x-ray op je site gekomen.
Een wonder van een site, durf ik wel zeggen!
Heel fijn dat je uitleg bij je foto's/PhotoShop geeft, zo kunnen wij altijd wat bijleren!

Martine zei

Deze foto is erg goed geworden. Toen ik je bezig zag dacht ik "ai, wat gaat ze nu doen!" Prima opgelost!
Die gaanderij is echt wel een snoepje om te fotograferen. Volgende keer nemen we je dochter mee als model.

nmr zei

Via Xray bij u terecht gekomen.
Mooie foto's en informatieve uitleg over photoshop.

Nmr

http://nmr.skynetblogs.be

Serge Van Cauwenbergh zei

Dag Caro, je kan eventueel ook verschillende opnames maken met verschillende belichtingen en dan de juiste belichte achtergrond schuiven in de foto met juist belichte voorgrond. Of HDR toepassen, dat is een techniek die bovenstaande min of meer automatisch doet. Zoek het eens op in Google.

www.sergevc.be/blog

Carola Rummens zei

Ja HDR is iets wat ik zeker een keer wil gaan proberen. Ik heb er al eens wat over gelezen. Jouw eerste tip is ook eens het proberen waard. Ik ben benieuwd.