zaterdag 15 maart 2008

beestjes en lenzen

Vandaag kwam ik tot een vervelende ontdekking ==> er is verschil tussen een EF en een EF-S lens. Het verschil is dat je op een EF lens de macro tussenringen van Soligor kunt gebruiken en bij de EF-S lenzen niet. EF-S lenzen zijn digitale lenzen en dus alleen te gebruiken voor digitale camera's (die ook nog eens geen full frame sensor hebben). Op de EOS 400D passen zowel de analoge EF als de digitale EF-S lenzen. De lensbevestigingsmarkering voor de verschillende type lenzen is een rood of wit puntje op de lens en body. Tja en na wat stuntelige pogingen om mijn tussenring op de nieuwe 18-55 mm IS EF-S lens te krijgen bleek hij enkel een wit puntje te hebben en dus niet op het rode puntje van de sologor tussenring te passen. Zo simpel was dat, maar wel een behoorlijke tegenvaller. Gelukkig zijn al mijn andere lenzen wel EF lenzen en kon ik snel een andere kiezen en dit mooie lieveheersbeestje toch op de foto zetten.
Het is trouwens nog wel een gekropte foto ook. Het is maar een heel klein beestje en ik kon vanuit deze positie even niet dichterbij gaan.

Na wat speurwerk op internet blijken mijn ervaringen met de soligor tussenringen en de EF-S lenzen wel degelijk te kloppen. Het spijtige is dat Kenko ook tussenringen verkoopt voor Canon en het lijkt erop dat die wel zowel voor EF als EF-S lenzen geschikt zijn. Jammer dat ik dat niet wist toen ik die van Soligor kocht. Wat prijs betreft zijn ze volledig gelijk geprijst. Wat kwaliteit betreft zullen ze toch ook niet veel kunnen verschillen omdat het slechts holle buizen zijn.
De tussenringen van Canon zijn voor zover ik heb gezien ook alleen voor de EF lenzen geschikt.

7 opmerkingen:

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Dag Caro

Goed om te weten... wat die EF en EFS lenzen betreft. Maar jou resultaat is weer zondags mooi..!
Een vraagje Caro ... hoe realiseer je die diavoorstelling in de zijbalk van je blog... (zoals de serie bankjes?)

Prettige zondag nog
mvg

Lamp
http://web.mac.com/lamp5

Carola Rummens zei

Om die diapresentatie te maken moet je naar het tabblad 'indeling' van je blog gaan. Kies dan 'add a page element'.In het menu dat dan verschijnt zit de optie 'diavoorstelling maken'. Als bron van mijn diavoorstelling heb ik foto's van mij genomen die ik bij Picasa heb staan. Maar je kunt ook andere bronnen aangeven. Het is dus eigenlijk best heel eenvoudig.

Martine zei

Waar een mens al niet allemaal moet op letten! En de producenten vertellen het je niet, die willen alleen maar verkopen.

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Caro


bedankt voor je informatie ivm de diavoorstelling in jouw weblog

mvg

Lamp

Anoniem zei

Shooting Star

Vraagje!

Ik zit met het probleem dat ik moet kiezen tussen een normale lens met tussenringen of een macro lens van canon.

Wat is het verschil in kwaliteit? Ik denk eraan om of een 135mm 2.0 L lens met tussenringen te kopen of de nieuwe 100 mm 2.8 L IS macro lens.
Is er verschil te zien tussen een macrolens foto of een met een tussenring gemaakt?
Ze zijn beide prijzig dus ik moet kiezen.

Carola Rummens zei

@anoniem Ik kan niets zeggen over het verschil in kwaliteit want ik heb nooit een macrolens gebruikt op mijn camera omdat ik er geen heb. Mij bevallen de tussenringen wel en ik vind ze juist wel een stuk goedkoper dan een macrolens. Ze zijn voor rond de 130 euro verkrijgbaar. Voor mij een prijs waarvoor ik wel wilde uittesten of macro wel mijn ding was eigenlijk.

Anoniem zei

Inmiddels is men bij Soligor eindelijk zo ver dat de tussenringen thans geschikt zijn voor zowel de oude Canon EF lenzen als de nieuwe generatie EF-S. Kandidaat kopers moeten dus wel goed ppletten bij aankoop of het geen oude voorraad is en met name ook op het enorme prijsverschil (van €120,= tot €179,=)

(Opa) Cor