woensdag 13 augustus 2008

Moddergat

Moddergat is een oud vissersdorpje aan de Friese waddenkust in Nederland. Het was een welvarend dorpje tot in 1883 17 van de 22 vissersboten van het dorp in een storm vergingen en 83 mannen stierven. Het grootste deel van de mannelijke bevolking was hierdoor uit het dorp verdwenen en de vrouwen (vaak pierensteeksters voor aas op de vissersboten van hun mannen en zonen) bleven zonder werk achter. Landelijk werd er in een hulpactie voor het dorp 150.000 gulden opgehaald, voor die tijd een enorm bedrag. De weduwen kregen voor een beperkt aantal jaren slecht 50 centen per week om van te leven. De rest van het geld is niet bij de armen terecht gekomen zoals zo vaak gebeurd helaas.

Voor het eerst heb ik deze foto's bewerkt in raw. Helaas nog niet met photoshop CS3 maar met Digital Photo Professional van Canon. Dat is bijgeleverde software bij de camera. Ik vond dat maar zeer beperkte mogelijkheden hebben. Bijvoorbeeld kon ik geen contrast verhogen. Maar ook andere mogelijkheden zijn niet echt uitgebreid. Zo kan je geen horizon even recht zetten, dus dat is in de eerste foto niet helemaal perfect.
Ik heb ook echt moeite gehad om de kleur groen wat natuurlijk te laten zijn. Maar goed ik hoop dat CS3 niet te lang meer op zich laat wachten het is besteld.
Iedereen bedankt voor zijn aanmoedigingen trouwens!!


11 opmerkingen:

Martine zei

Wat een triestige geschiedenis voor dat dorp.
Groen is en blijft een moeilijke kleur. Ik heb er ook altijd last mee.

Koen zei

De eerste is subliem met de s-bocht doorheen het beeld!
De redenering met de scheve horizon begrijp ik zo niet. Je kan toch na de bewerking in raw de foto omzetten in tif en in eender welk eenvoudig fotobewerkingsprogramma rechtzetten? In ieder geval succes binnenkort met de CR3 !

Carola Rummens zei

@Koen. Ik heb omgezet in JPG. Tiff is beter? Wel veel groter.Ik had gedacht dat je al dat soort dingen direct kon doen anders zit je weer 2x te saven en verlies je weer kwaliteit. Nu ja ik zal het wel leren.

Koen zei

Ik zet al mijn (beste)foto's na bewerking om in Tiff. Dan kan je ten aller tijden nog verder bewerken indien nodig en zonder kwaliteitsverlies. Het gebeurt namelijk zeer veel dan ik nadien toch nog het contrast aanpas of herkadreer enz. Het neemt uiteraard meer plaats in, maar dat ongemak neem ik er graag bij.

Susanne Stoop zei

Zoals Martine zegt, groen is een moeilijke kleur, raw of geen raw. Met CS3 behoorlijke correctie mogelijk.
Vind vooral de eerste en de laatste opname mooi!
De foto's in Roemenië heb ik gemaakt met een canon 400D - in Roemenië gekocht nadat de 40D was gestolen. De 400 heb ik na thuiskomst verkocht - wilde toch iets stevigers in handen hebben. Heb nu een nikon D300, die meer mogelijkheden heeft dan de Canon 40D.

ysabel zei

ik lees al die technische dingen weer gretig mee, maar het meeste blijft toch op chinees lijken, eerlijk gezegd. Heb al gevonden hoe ik Raw foto's kan maken, en dan probeer ik in picassa te bewerken, maar die rawfiles zijn roze! en als jullie daarvan vertrekken; jij hebt in dat geval wel verbluffend werk geleverd, hoor Caro!

Kris zei

De bewerkte RAW's bewaren we ook steeds in TIFF's. Als we deze daarna laten afdrukken in het labo worden ze wel eerst naar JPEG omgezet. Tenzij je labo TIFF's kan afdrukken.
De 1ste foto vind ik mooi en dynamisch door de S-baan.

René Wouters zei

Achja, alle begin is moeilijk en dat blijft toch altijd wel zo. Ik ben heel blij met Adobe Lightroom, kan de nodige bewerkingen doen en daar is 't voor mij meestal ook mee gedaan. Natuurlijk, CS3 heeft veel meer mogelijkheden maar ik maak er eigenlijk sinds LR nog zelden gebruik van.

images that matter zei

Wat een verhaal achter dat dorp...
Vooral de eerste foto vind ik heel mooi...

Ik ben ook nog maar begonnen met Raw, wel in CS3.
Benieuwd wat we nog allemaal van elkaar gaan kunnen leren ;-).

Mijn experimentje had ik van een Engelstalige workshop via via gekregen - gewoon even kort omschreven op mijn blogje, de eer hoort dus mij niet toe, hoor ;-)).

Carola Rummens zei

@Caitlin
Misschien dan niet de eer van de omschrijving maar wel die van een prachtige foto.

Dirkjogt zei

Mooie beelden. Ik fotografeer steeds jpeg EN RAW maar tot nu toe doe ik weinig met raw, enkel in jpeg. Voor de rest genoten van jouw schitterende foto's.