
Dit is een van de moelijkste situaties om te fotograferen vind ik. Je staat zelf in een donkere ruimte en fotografeert naar het licht. Meet je het licht op de pilaren, dan zal de zee fel overbelicht zijn. Omgekeerd als je het licht meet op de zee dan wordt de galerij zeer donker. Soms is dat laatste juist mooi, maar nu wilde ik dat beslist niet omdat de tegelvloer zo prachtig was.
Ik heb ervoor gekozen om op het strand scherp te stellen en daar het licht dus te meten (diafragma 10 voor meer scherptediepte) en tevens een hele stop over te belichten. Dit omdat door het licht te meten op het strand de camera denkt dat er veel licht is en de overige partijen dus onderbelicht zouden zijn. Nu was door de stop overbelichting de galerij redelijk belicht. Het strand vond ik echter ietsje te licht hierdoor. Toch was het geen slecht histogram.

Je ziet aan de linkerkant, welke de donkere partijen aangeeft een flinke piek terwijl rechts weinig wit in de foto zit. De donkere partijen zijn dominant maar niet al te slecht. En er zijn zeker geen uitgebleekte witte stukken in de foto.
Om het strand toch nog iets meer karakter te geven heb ik een trucje toegepast wat men in de doca doordrukken noemt.
In photoshop kan dat ook en daarvoor kopieer je eerst de laag van de foto. Vervolgens maak je de onderste foto van die twee iets donkerder door bijvoorbeeld in levels de grijze middelste schuif (zie boven) wat naar rechts te verplaatsen. Daarna ga je naar de bovenste laag en maak je een laagmasker aan. Als je nu met een penseel en de kleur zwart over de delen van het strand gaat komt de donkerdere onderlaag te voorschijn.
Ik vind deze bewerkte foto uiteindelijk niet slecht geworden. Zo geeft het voor mij een mooi idee van de oude glorie aan het strand van Oostende.
Voor foto's van Oostende van andere bloggers die deze dag ook de storm hebben getrotseerd kun je kijken bij
Xray en
M-Art