vrijdag 1 augustus 2008

Zonsverduistering

Vanmorgen om vijf voor half twaalf was het dan zover!! Een gedeeltelijk zonsverduistering zou ook in Belgie te zien zijn. Ik wist van te voren waar ik wilde gaan staan, nl in de velden buiten Rotselaar. Daardoor zou ik onderin mijn foto's een dorpszicht krijgen. Ik wilde nl. zeker niet met mijn telelens net als bij de maansverduistering van 3 maart 2007 in zoomen op de zon. Op het internet wordt er weinig gemeld over eventuele schade aan je sensor, maar dat vertrouw ik zeker niet. Nee, dit vond ik risico genoeg. Bovendien moet je ook nog eens een paar verloren testfoto's maken. Totaal heb ik 9 foto's durven maken en het bleek dat ik fors moest onderbelichten om de zon niet helemaal overbelicht te laten zijn. Deze foto is met twee volle stops onderbelichting gemaakt op iso 100 en een sluitertijd van 1/650 bij diafragma 11. Ik heb de foto in zwart-wit gezet omdat er door de forse onderbelichting al haast geen kleur meer in de foto zat. Dat beetje kleur was daardoor eigenlijk meer storend dan dat het goed deed.
Maar geen zonsverduistering te zien op mijn foto's helaas, terwijl hij door mij heel goed is waargenomen. Ik hield een cd schijfje voor mijn ogen en kon hiermee veel schadelijk (schijnt niet optimaal te beveiligen, maar mijn ogen hebben geen last gehad) licht uitfilteren en zag de verduistering perfect. Waarschijnlijk zul je een of ander filter voor je lens moeten hebben om het te kunnen zien op de foto. Ik heb mijn polaroid filter er nog voor gezet maar dat werd er niet beter op.
Thuis heb ik een wit papier gefotografeerd om te zien of mijn sensor nog leefde. Geen rare vlekken gelukkig en ook geen stof deeltjes. Dat laatste is toch mooi na 2 jaar intensief gebruik. Dat zal wel dankzij het sensorcleaningssysteem zijn dat deze camera heeft.

8 opmerkingen:

erik O zei

Heb al eens vaker fotootjes gemaakt van ook een gedeeltelijke zonsverduistering.
Met een "lasbrilfilter" lukt dat aardig. Zet je voor je stevigste tele die in je tas zit (+ 200mm).
Best natuurlijk op statief werken...
Dan krijg je beelden cfr. je door een cd-schijf ziet. Maar eigenlijk heb je zwaarder/donkerder filter nodig.
Ook leuk is het geprojecteerde beeld via een (kleine) sterrenkijker of verrekijker op een wit blad.
Nu, ja,sterren-zon-maan fotografie is een vak apart...
(In mijn jonge jaren was ik een fervent amateur-astronoom...daar offerde je toen graag ganse nachten aan op...)

Carola Rummens zei

Dat is leuk wat je me vertelt. Ik heb nog twee jaar de tijd om zo'n lasbrilfilter te gaan zoeken. 4 januari 2011 zal er weer een te zien zijn in Belgie (76%). Maar die is heel vroeg in de morgen. 9.15 is hij maximaal en zal dus wel heel laag aan de horizon gaan staan zo in de winter. Misschien moet ik dan toch volgend jaar maar een reisje boeken naar de stille oceaan om het uit te proberen. Daar zal in juli weer een volledige te zien zijn. Het blijft een fascinerend schouwspel. In 1999 toen hier de volledige verduistering plaats vond was ik echt onder de indruk. Ik fotografeerde echter toen nog niet zo fanatiek als nu.

Martine zei

Je kan je ook behelpen met de begin- of einstrip van een ontwikkeld fotofilmpje oor je lens te houden.

René Wouters zei

Aha, je bent (voor mij althans) weer bereikbaar.
Het is alweer lang geleden, dat ik een zonsverduistering heb gezien en er ook foto's van heb gemaakt. Destijds gebruikten wij daarvoor glaasjes die werden gebruikt in het scherm door electrische lassers. Werkte prefect. Toen nog anoloog dus je moest maar afwachten wanneer je na een week je foto's kon ophalen en zien....

Xray Pictures zei

Zou een ND-filter niet helpen. Kun je dan ook nog gebruiken om langesluitertijdexperimenten te doen.
Het heeft je toch een knappe foto opgeleverd.

Carola Rummens zei

Ik dacht even dat je het "niet doen filter" bedoelde :) Maar je kan hier een punt hebben. Ik heb het net even op de wikipedia opgezocht en een neutral density filter verzwakt echt enorm afhankelijk van de sterkte die je kiest. Ik zal er in de winkel eens naar vragen want er zijn zoveel soorten en merken zie ik al dat ik niet zou weten wat de beste is

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Dag Caro

1) je hebt toch een mooie foto
2) zelf geen idee hoe dit aan te pakken
3) misschien eens een half grijsfilter gebruiken (testen...?)
4) eens je licht opsteken bij de mensen van de sterrewacht ergens in je buurt

mvg

Lamp

images that matter zei

Ook ik vind het een héél mooie foto, maar ook geen idee hoe je verder zou kunnen/moeten aanpakken...

Ik heb wel al gelezen dat recht in de zon 'mikken' je lens kan beschadigen!

Ook heel erg genoten van je Luxemburg-foto's en uitleg.
Tja, met een statief, ik denk ook niet dat mijn reisgenoot er gelukkig zou mee zijn ,-)).
Gisteren trouwens voor het eerst in Luxemburg stad geweest - ons eerste bezoek aan ons buurland!

Bedankt voor je heel fijne reactie op mijn 'holding back the rain'!