dinsdag 5 februari 2008

Schaak

Wat moet je als het weer niet mee zit en je de fotocamera niet kunt laten liggen. Dan binnen maar weer iets gezocht. Ik blijf glas erg leuk vinden om te fotograferen omdat het vaak zulke leuke lichteffecten heeft. Nu wil het toeval dat wij een glazen schaakbord hebben dus daar kon ik mij op uitleven. Ik heb het voor het raam gezet en zo ving het bord toch het weinige licht van deze sombere dag en diende de groene tuin als mooi achtergrond decor.
Daarna begon het gepruts. De achtergrond moet vaag dus diafagma 1.8 gekozen. Dat werkte immers goed bij Baloe. Maar het bleek dat ik nu wel de koning maar niet de loper scherp kreeg terwijl die op een lijn staan. Het heeft heel wat probeersels gekost voor ik naar een ander diafragma ging. Eerst diafragma 4.5 geprobeerd. Dan waren de voorste schaakstukken een stuk scherper maar de achtergrond ook al behoorlijk en dat was niet de bedoeling. Ik kwam op diafragma 2.8 uit. Een hele omweg maar we zijn er gekomen en weer wat geleerd; "bijt je niet vast in een instelling, probeer sneller iets anders als het niet werkt".

Nog even wat extra informatie over hoe de foto is gemaakt, omdat daar in de reacties om werd gevraagd:
Het schaakbord is ook van glas en diende als ondergrond voor de schaakstukken. Verder staan de stukken voor een raam waar geen directe zonnestralen naar binnen vallen. Nu zou dat ook al zowiezo wel moeilijk zijn geweest want het was een heel sombere dag. Ik kon deze foto maken op iso 200, diafragma 2.8 en een sluitertijd van 1/160. Toch was dat laatste niet zo heel belangrijk omdat ik de camera voor het schaakbord heb neergezet op een dun boekje. Zo kreeg ik precies het goede standpunt ten opzichte van de stukken, maar stond de camera ook heel stabiel en dus weinig kans op bewegingsonscherpte.

4 opmerkingen:

Koen zei

Prachtige opstelling! Glas is inderdaad prachtig. Ik dacht in eerste instantie dat de schaakstukken van ijs waren!

Martine zei

Dan gaan we toch gewoon eens gezellig samen bankjes fotograferen. In de kruidtuin, stadspark, aan de vaart, in het park in Kessel-lo, in Rotselaar aan de vijver, in Brussel of desnoods aan de kust...

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Dag Caro

Dit verdient meer dan een pluim hoor !!!!
Heb je de schaakstukken op een spiegel geplaatst...? De opname in tegenlicht gemaakt... ik zie zo niet direct enige schaduw...?
Maar in elk geval iw het resulaat om jaloers zeeeer fraai hoor !!!

mvg

Lamp

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Sorry

wat vergeten te vragen ... voor de fotowedstrijd van de stad Aalst (carnaval) dien ik 5 foto's in te sturen...

uw advies graag ...
zeeer hartelijk bedankt bij voorbaat

mvg

lamp