donderdag 31 juli 2008

Ruige natuur

Luxemburg heeft echt een prachtige natuur. Vooral het gedeelte dat ook wel "Klein Zwitserland" wordt genoemd is heel mooi om te wandelen. Voor fotografie is het een stuk moeilijker. Vorig jaar had ik al ondervonden dat het zo donker is in de bossen en rond de rotsformaties, dat ik haast iso 1600 moest gebruiken op een gewone zonnige dag. Veel foto's hadden toen te veel ruis.


Ik zou dat dit jaar dus beter gaan doen en heb mijn 50 mm 1.8 lens wat meer gebruikt. Bij iso 400 en diafragma 2.8 haalde ik nog sluitertijden van 1/50 of 1/100 en dat leek op het schermpje van de camera wel ok. Op de computer zie je dan achteraf dat er wel heel erg weinig scherptediepte is en dat had ik natuurlijk kunnen verwachten. Vooral op de laatste foto is het heel erg duidelijk. Enkel het trapje is echt scherp. Dus eigenlijk weer een beetje teleurgesteld, hoewel ik wel vind dat de contrasten tussen licht en donker goed zijn gelukt. Vaak door 1/3 stopje onder te belichten. Maar de gouden tip voor dit soort situaties mag worden doorgegeven wat mij betreft. Ik ben bang dat het statief genoemd gaat worden, maar daar gaan mijn mede reisgonoten niet blij mee zijn als ik steeds een kwartier stil ga staan!!2 opmerkingen:

Martine zei

Je vrees is gegrond. Statief! Of je toestel ergens op zetten als dat kan. Maar als je echt je ding wil doen dan moet je alleen gaan, zonder medereizigers. Of met zielsgenoten. Die hebben er begrip voor als je een kwartier stilstaat.

Kris zei

Zoals Martine ook al bevestigde; gebruik voor macro en donkere situaties steeds je statief. En zeker daar in de dichtbegroeide bossen van Klein Zwitserland. Ik ken deze streek namelijk goed. Neem maar eens een kijkje op mijn Picasa-web...
http://picasaweb.google.be/luckkris/Berdorf
Groetjes, Kris