zondag 28 maart 2010

Paaltje...of niet?

Straatfotografie is niet iets waar ik mij nu zo bezig mee heb gehouden tot nu toe. De toevalligheden moeten altijd maar precies goed samenkomen en dat moet je dan nog maar zien ook. Dat lukt mij meestal niet zo goed. Hier leek mij de situatie wel leuk maar er stond een paaltje teveel in beeld. Toch maar de foto genomen en wederom mijn vertrouwens op photoshop gesteld. Maar is dit nog wat mag en kan? Zijn we nu niet de beelden een beetje te veel aan het manipuleren? Voor mij is het de eerste keer dat ik zo'n ingreep in een foto doe en ook de laatste keer denk ik. Het beeld is perfecter, maar niet naar de realiteit.
Hieronder het volledig onbewerkte origineel:


17 opmerkingen:

Mijnnikonenik zei

Het paaltje stoort niet echt maar door het weg te werken is de foto toch wel mooier. Ik vind dit nu wel geen verkrachting van de werkelijkheid. Zeer minimaal en je hebt toch een betere foto.
Er zijn anderen die grotere toeren uithalen.

Kris zei

Als er bij mijn foto's echt iets stoort, dan doe ik dat ook weg hoor. Je wil niet weten wat onze groten der fotografen allemaal verdoezelen met hun foto's.
Op je foto zie ik zelfs een kleur- en contrast-aanpassing wat de foto zeker sterker maakt. Het rood van de handtas van de blonde dame geeft een evenwichtige balans aan het rood van de lippen op de affiche.
Persoonlijk zou ik er een pano van maken, boven en onder croppen en het rek rechtsboven ook weg-shoppen. Drastisch maar sterker. Maar het is een mogelijkheid, een ontwerp als het ware.

NIEUWSGARING zei

caro wat mij betreft is de "ingreep" een meerwaarde...
Lamp

Koen zei

Hangt een beetje van de doelstelling af. Als losstaand beeld mag de paal zeker weg. Is het voor één of ander stadsreportage dan misschien beter niet.
Er is trouwens altijd een schemerzone van wat wel en niet kan.Sowieso knap weggewerkt die paal. Baksteentjes staan nog steeds mooi in verstek ;-)

Unknown zei

@Koen Bedankt dat je blijkbaar niet ziet dat er een paaltje is weggewerkt. Dat was nog een serieuze oefening. Heb een stukje muur gekopieerd. Dan met warp alles een beetje heen en weer geschoven tot de lijntjes recht liepen en daarna nog de overgangen een beetje camoufleren. Was niet op een minuutje gedaan :)

Anoniem zei

jawel Caro, prachtig perfect Kloon-werk! Het maakt de foto idd. rustiger. Ik heb dat ook zo: storende elementen in de mate v/h mogelijke weg-gommen als het bij het kadreren (al) niet lukte.
De essentie dient over te blijven en die is dan ook altijd krachtiger!
Niet ?

Harry de Rooij zei

weggehaald paaltje maakt de foto rustiger en de aandacht gaat meer uit naar de dames en de reclame. Dat zou versterkt worden door boven en onder te croppen, maar dat werd hierboven ook al opgemerkt. Ik sluit me hier bij aan.

Susanne Stoop zei

Kunst van de straatfotografie is zo gebruik te maken van moeijlijke elementen, dat ze deel uit gaan maken van het verhaal dat je met je foto wilt vertellen en dus niet meer storend kunnen werken. Dat is niet eenvoudig. Zelf vind ik dat je foto's waar het om straatfotografie gaat, niet moet manipuleren. Het gaat om documentaire fotografie en daarin kun je niet naar believen dingen weghalen - of toevoegen.
Wel een knap staaltje kloonwerk!

Jean du Bois zei

Ik vind de bewerkte plaat ook rustiger en heeft daarbij dan ook mijn voorkeur.

AmaZony zei

Niet voor niets je tijd in de bewerking gestoken, zowel de kleur (vooral t rood) als het totaalplaatje komt mooier tot zn recht. Dit dan wel op fototechnisch gebied. Want als ik het vanuit t thema 'straatfotografie' bekijk, mag dat paaltje er gerust blijven staan. Grtz,

JacQie zei

Het paaltje stoorde me niet in het bijzonder.... toch is de foto zonder de paal mooier/beter. Ik vind als je niet heel veel hoeft te veranderen aan een foto dat het wel mag. Zwaar gemanipuleerde foto's hoeft van mij niet. Maar het is en blijft iets persoonlijks. Wat voor de 1 kan is voor de andere to much.
maar hier zeker een verbetering,
groetjes jacqie

Erwin Acke zei

Ik stel vast dat de meningen verdeeld zijn, wat evident en logisch is. Ik voel mij in het bijzonder door de bedenkingen van Giara aangesproken.

Martine zei

Ik zou hem ook weggehaald hebben....

maaike zei

Ik heb geen photoshop of zoiets wegens te zwaar voor deze oude computer. Eigenlijk ziet het er wel leuk uit en het geeft een mooi resultaat ! Mooi kiekje !

Anoniem zei

Het is het resultaat wat telt, dus ik zou het zeker ook weg gekloond hebben. Bij een nieuwsreportage zou ik het niet doen omdat de nadruk dan ligt op de nieuwswaarde en minder op het esthetische.

An zei

Ik vind de foto veel sterker zonder paaltje dan met. En het is niet dat je een echt essentieel iets uit de foto hebt weggehaald. Dus voor mij kan het zeker.

Rulan Kurek zei

Vind het beeld ook beter zonder de paal, veel rustiger. Het is zoals Koen zegt; het hangt van de doelstelling af.
Hier kan het gerust.