dinsdag 11 november 2008

Oud Kerkhof Evere (3)

Als ik enkel foto's van kapotte grafhuisjes zou laten zien doe ik het kerkhof van Evere tekort. Het is een heel mooi aangelegd kerkhof met een oud en nieuw gedeelte. Zeer veel monumentale graven uit de 19e eeuw zijn nog in tact, hoewel ze wel eens een schoonmaakbeurt zouden kunnen gebruiken. Op het kerkhof zijn aan het einde van de 19e en begin 20ste eeuw een aantal Art Nouveau graven geplaatst. Een bekende architect als Victor Horta heeft daaraan o.a. meegewerkt. Je zou echter een rondleiding met gids nodig hebben om alles te leren over de funerale kunst die op dit kerkhof te vinden is. En die zijn er ook wel, alleen daar hadden wij natuurlijk geen tijd voor!!
Hierboven een grafmonument dat mij tussen de vele toch soms pompeuze beelden echt ontroerde. Het meisje lijkt zo weggelopen uit de keuken van haar moeder om een bloemetje op het graf te leggen van... ja wie? Dat was niet meer te lezen door de verwering van de steen.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Inderdaad ontroerend. Die treurwilg op de achtergrond is ook passend in het beeld.

Martine zei

Aangrijpend, zeker als je er een verhaal rond verzint. Dit graf was me ook opgevallen, maar ik heb er geen foto van. Er was zoveel te zien die dag dat het een spelletje werd "wie ziet wat?"

Carola Rummens zei

@Martine Ja ik kan ze verzinnen he. Maar ik had echt dat gevoel. De meeste beelden zijn klassieke beelden of beelden die heldhaftig overkomen. Dit was het enige beeld dat ik heb gezien dat een alledaags tafereel weergaf. Herkenbaar was.

Rudi zei

Ontroerend, vertederend, aangrijpend.
Weer een locatie bij op mijn "te bezoeken" lijstje. Waarvoor dank ;-)

Anoniem zei

Kerkhoven....november is de maand om daar een kijkje te nemen. De sfeer is er bijzonder, anders dan in de rest van het jaar. Een mooie reeks!

Koen zei

Dat kerkhof staat nu met stip genoteerd in mijn geheugen. Ik moet daar zeker eens gaan kijken!
Heel interessant en mooi wat je hier laat zien

Anoniem zei

Hi Caro, een aantal mooie plaatjes. Alleen vind ik de laatste vrij donker maar sfeervol. Groetjes

Anoniem zei

Heerlijk, passend sfeerbeeld,
passende, ingetogen kleuren ook!
Leuke compositie met die boom rechts!