zaterdag 8 mei 2010

'Living in America' (9)

Leven in dit dorpje op de hoogste punt van de slapende vulkaan Mauna Kea op Hawaii is moeilijk. Dit observatorium staat op 4200 m. en de lucht daar is extreem droog en ijl. Duizeligheid en trillende benen hebben we dan ook goed ondervonden en de waterflesjes hadden we echt nodig. Een van de mensen uit de groep had zelfs even extra zuurstof nodig en gelukkig was de leiding daarop voorbereid. De wetenschappers die hier de hele dag moeten werken kunnen dan ook standaard zuurstof krijgen als ze dat willen. Het was een hele ervaring om dit bekende observatorium te bezoeken en ook van binnen te bekijken.

6 opmerkingen:

Catrysse zei

Het lijkt wel een maanlandschap, maar dan in de toekomst. Geen wonder dat jij naar adem moest happen, alleen al het panorama is overweldigend.

Unknown zei

@Henri Het was inderdaad adembenemend. Maar dat je tekort aan zuurstof hebt geeft toch wel rare lichamelijke effecten. Zo werden mijn vingers helemaal zonder gevoel en natuurlijk duizelig en slappe benen. Je moet erg je best doen om je lichaam onder controle te houden en dat was een uitdaging op het moment en achteraf een hele ervaring.

Anoniem zei

toffe USA-reeks!
een andere kant van de States,
volg ze al wel een tijdje...
maar heb ook niet altijd zomaar commentaar klaar,

Harry de Rooij zei

Dat ziet er kaal en verlaten uit. Maanlandschap, maar dat werd al gezegd.
Fijne reeks laat je ons zien.

plαdys zei

Zonder aanpassing op een tussenniveau is 4200m zelfs behoorlijk gevaarlijk. Ben zo ooit in Chile tot 5000 meter geweest, en de meeste mensen met hoogteziekte kwamen te snel van zeeniveau.

't Leverde wel terug een mooi plaatje op...

Unknown zei

@Pladys (das even wennen Mike) Wij hebben inderdaad een tussenstop gemaakt en daar was het voor sommigen al moeilijk.