maandag 9 augustus 2010

Skutsjesilen; Snekermeer 2010


Afgelopen vrijdag was er de finale van twee weken skutsjesilen in Friesland op het Snekermeer. 30000 bezoekers trok dit evenement en ik wilde daar ook graag bij zijn deze keer met mijn camera.
Een skutsje is een 18e eeuwse Friese vrachtboot. Bij deze wedstrijd strijden de verschillende Friese steden die nog een boot hebben om het kampioenschap.

Ieder skutje heeft een eigen merkteken in het zeil. De halve maan hieronder is van de stad Drachten.

Het gaat niet altijd goed tijdens de wedstrijd. Hier komen Eernewoude en Grouw licht met elkaar in botsing door een fout van Grouw. Eernewoude had de rode vlag als protest in top kunnen heisen, maar deed dat niet..... en dat is allemaal politiek natuurlijk!!

Je ziet het misschien niet maar hieronder gaat het skutsje van Bolsward net even eerder dan die van Joure tussen de rode boeien door en finisht dus als eerste, wat duidelijk werd gemaakt aan iedereen door een kanonschot.

Na de wedstrijd zeilden de skutsjes langs de pier van het starteiland en bedankten de toeschouwers voor hun support. Dat was een heel mooi moment.

Het publiek kon dat ererondje wel waarderen. Hier de fans van Heerenveen. Vandaag won Bolsward, maar Heerenveen was de winnaar van de gehele twee weken in het klassement.

4 opmerkingen:

NIEUWSGARING zei

Onze noorderburen kennen en weten alles als te maken heeft met water... zeer mooie een leerrijke fotoreeks ! Foto 2 is mijn keuze
LAMP

http://www.p-ter.net zei

Er zijn nu overal zeilen te zien!
Jou reportage spreekt me ernorm aan!
Knap
Carol!
Gr.
P-TER

Martine zei

De skutjes lijken wat op een tsjalk, maar zijn kleiner. Het is zwaar werken om de zwaarden te hanteren!

images that matter zei

Mooie impressie van dit evenement!