woensdag 4 juni 2008

Veertje

Het voordeel van aan huis gekluisterd zijn door de examens van de kids is dat je eens wat aan het experienteren gaat. Ik heb mijn camera binnen op statief gezet en geprobeerd een ganzeveertje op zijn voordeligst te portretteren. Met de nieuwe portretlens (85 mm 1.8) natuurlijk. Maar de minimale scherpstelafstand is ook 85 mm en dat was even te ver weg voor mijn veertje. Ik heb dus de kleinste van de extensiontubes, de 12 mm ertussen gezet en toen kon ik dichtbij genoeg komen.
Daarna is het de keuze wat je met de diafragma-instelling doet. Wil je veel of weinig scherptediepte? Ik heb diafragma 5.0 en 13 geprobeerd en dat geeft heel andere resultaten. Bij 5.0 is ook maar een heel klein deel van de veer scherp en is de achtergrond mooi wazig. Bij 13 was de veer een stuk scherper maar de achtergrond ook en dat was storend. Aangezien de foto's op statief zijn genomen en dus exact dezelfde positie hadden, kon ik ze in photoshop over elkaar leggen en van beiden het beste naar voren halen. Je ziet in deze foto dus "the best of both worlds"; de veer met iets meer scherptediepte van diafragma 13 en de wazige achtergrond van diafragma 5.0.

6 opmerkingen:

Joke Devliegher zei

Knappe foto

images that matter zei

Dag Caro!
Eindelijk weer bijgekeken hier - terug van een heerlijke vakantie op Shetland.
Dat veertje is héél mooi geworden, net zoals je laatste opdracht voor je cursus!
En zoals altijd: heel praktisch met je technische gegevens erbij!
Het schuim is misschien inderdaad veroorzaakt door een reactie met de hevige regen van de laatste tijd - gezien je zei dat het vooral bij kastanjebomen is: in die bomen zit een stof die saponinen heet = 'zeepstof', zeg maar.....

Unknown zei

Dat is interessant wat je vertelt over die kastanjebomen. dat wist ik niet. Gelukkig geen zeep in het regenwater maar wel in die bomen iets vergelijkbaars dus. Leuk bedankt.

Julia Buckley zei

I'm so impressed by the detail you can get in your photos. I'm guessing your camera is much nicer than mine. :)

Xray Pictures zei

Mooi hoor en ik lees altijd geboeid de technische uitleg. Je hebt dit weer technisch heel mooi gedaan en vooral knap opgelost door de lagen te combineren.
Enig aanmerkinkje (al is het miereneuken): het veertje lijkt me niet volledig wit te zijn. Iets te blauw naar mijn smaak, even wat je witbalans verleggen en je het plaatje is helemaal af vor mij.

Carola Rummens zei

Ja daar heb ik al wat aan geprobeerd te doen maar het was niet naar mijn zin. Ik fotografeer nog steeds in jpg en niet in raw en ik denk dat ik daar toch eens mee moet beginnen want dan gaat dat allemaal beter heb ik begrepen. Ik heb in levels met het pipetje gewerkt en aangegeven wat wit moest zijn. Maar het resultaat was zo vreemd. Ook andere pogingen waren niet geweldig, dus ik heb het maar zo gelaten. Maar raw staat zeker voor deze vakantie op het programma om eens wat mee te gaan oefenen.