dinsdag 30 maart 2010

Fotografe gefotografeerd

Voor zij die toch een beetje nieuwsgierig zijn hier een link naar de mooie fotoblog van Peter Mockers. 40 dagen lang zal hij ieder dag een foto posten.

http://photo-focus.blogspot.com/2010/03/2940-carola.html

zondag 28 maart 2010

Paaltje...of niet?

Straatfotografie is niet iets waar ik mij nu zo bezig mee heb gehouden tot nu toe. De toevalligheden moeten altijd maar precies goed samenkomen en dat moet je dan nog maar zien ook. Dat lukt mij meestal niet zo goed. Hier leek mij de situatie wel leuk maar er stond een paaltje teveel in beeld. Toch maar de foto genomen en wederom mijn vertrouwens op photoshop gesteld. Maar is dit nog wat mag en kan? Zijn we nu niet de beelden een beetje te veel aan het manipuleren? Voor mij is het de eerste keer dat ik zo'n ingreep in een foto doe en ook de laatste keer denk ik. Het beeld is perfecter, maar niet naar de realiteit.
Hieronder het volledig onbewerkte origineel:


zaterdag 27 maart 2010

donderdag 25 maart 2010

Portret

De gemeente Rotselaar doet dit jaar mee met "Allemaal Vlaams Brabanders", georganiseerd door de provincie Vlaams Brabant. De bedoeling is dat Rotselaar 50 inwoners fotografeert en dat deze reportage en doorsnede is van de bevolking.
Mij is gevraagd om daarvan 12 portretten voor mijn rekening te nemen. Zo jammer dat dit meisje in Overijse woont. Maar toch is de foto wel een beetje met de opdracht in het achterhoofd genomen. Hoe maak je nu een mooi portret. In Overijse staan veel druivenkassen. Die staan ook op de achtergrond van deze foto. Verder was de actie van het kader rond haar hoofd heel spontaan. Dat hout lag op de grond en ze pakte dat. Zo heb je dan een leuk moment en dat moet je pakken!! Ik hoop dat ik voor Rotselaar ook mooie pertretten ga kunnen maken.

woensdag 24 maart 2010

De mijn van Cheratte (3)

Het was een beetje gevaarlijk over het hekwerk hangen, maar ja je doet soms wat voor een foto. Gelukkig was de stalen constructie hier nog goed. Niet overal in dit gebouw trouwens. Er waren trapjes die we maar niet af gegaan zijn omdat ze bijna doorgeroest waren. Het was in deze mijn dus echt wel oppassen voor dat soort dingen. Vooral ook niet achteruit lopen zonder te kijken, iets wat ik nog wel eens doe als er geen zoomlens op mijn camera zit. Er zaten veel diepe gaten in de vloeren. Maar ik ben toch blij dat ik hier even gehangen heb over het hekje om de mijnschacht te fotograferen. Vooral de kleuren vind ik boven verwachting mooi geworden.

dinsdag 23 maart 2010

De mijn van Cheratte (2)

De oude kolenmijn van Cheratte heeft sinds 1992 de monumentenstatus, maar daar is niet veel van te merken. Het is zeer vervallen en bovendien erg vervuild door mensen die menen hun afval daar te moeten laten. Fotografisch gezien was het wel erg uniek vond ik. Treffend waren dan de kleine dingen die erop wezen dat hier ooit een grote bedrijvigheid was en vele arbeiders hier misschien wel hun hele arbeidzame leven hard gewerkt hebben.



zondag 21 maart 2010

De mijn van Cheratte (1)

Gisteren met de fotogroep Park Heverlea naar de oude mijn site van Cheratte geweest om daar wat urban fotografie te maken. Het was een prachtige lokatie daarvoor en hadden we een goed model mee gehad was het helemaal super geweest. Toch laat ik nu een van mijn probleemfoto's zien. Maximale groothoek was 24 mm op mijn full frame. Fijn denk je want je hebt veel beeld, maar tevens veel vervorming. Ik zag dat gelijk al maar was nog zo optimistisch dat in photoshop wel recht te trekken. Beter dan dit ben ik niet gekomen en het heeft me een paar uurtjes en 3 pogingen gekost. Het resultaat is niet super. Zal nog eens wat tutorialtjes hierover moeten gaan nazoeken want het zal iets zijn dat vaker voor gaat komen denk ik.


Omdat ik gelijk de lensfouten al zag heb ik ook maar een creatievere poging gedaan om hetzelfde gebouw op de foto te zetten.

zondag 14 maart 2010

Fotogram



Vorig weekend in het STUK Leuven hebben we niet alleen met een gaatjescamera gewerkt maar tevens gespeeld met fotogrammen en geschilderd met ontwikkleaar. Het waren heel leerzame experimenten met leuke resultaten. Hierboven het negatief van het fotogram. Mijn voorwerpen heb ik daarvoor op fotogevoelig papier gelegd en een aantal seconden belicht. Daarna ontwikkelt via het normale proces. Vervolgens kun je dat papieren negatief weer gebruiken om een positief van af te drukken door nogmaals een stuk papier te belichten maar nu met het negatief erop.
De positieven zie je hieronder. Moeilijk kiezen welke ik nu eigenlijk mooier vind.
Als artistieke vorm binnen de fotografie is vooral de fotograaf Man Ray bekend geworden in de twintiger jaren van de vorige eeuw.

maandag 8 maart 2010

Gaatjescamera

Dit weekend ben ik naar een tweedaagse cursus "tekenen met licht" geweest in het STUK in Leuven. De cursus werd georganiseerd door Wisper en de docente kende ik omdat ze twee jaar geleden kort een leraar had vervangen op onze academie. Het werd een leuk weekend waarin we zelf een gaatjescamera hebben gemaakt van een schoenedoos en er ook mee hebben gefotografeerd. We hebben fotogrammen gemaakt en geschilderd met ontwikkelaar. Een hele ervaring rijker weer terug naar huis gegaan. Ik heb mij nog verbaasd over het resultaat van zo'n gaatjescamera. Er waren toch erg knappe foto's gemaakt in onze groep.
De sluitertijd voor deze twee foto's was trouwens 8 minuten!!

donderdag 4 maart 2010

Naaktfotografie (3)

Een beetje beweging in een foto kan geen kwaad blijkt wel weer. Ik vind dit een heel dynamisch beeld geworden en het was eigenlijk maar een probeerseltje. Zo zie je maar. Ik heb deze foto bewust in kleur laten staan. Ik vond de blonde haren van het model heel mooi uitkomen in deze foto.

Smile

Het zonnetje schijnt en dat kleurt de wereld een stuk vrolijker na zo'n lange winter. Deze tekening op een muurtje dat ik tijdens een wandeling met mijn hond tegen kwam vanmorgen stemde mij dan ook dubbel vrolijk. Dat moest dan maar gewoon vastgelegd worden vond ik.

Vond ik eerst dat rood wel een leuk accent, in zwart-wit is het beeld wat rustiger.
Het contrast heb ik op aanraden van Martine flink verhoogd. Als je op de originele foto hieronder klikt krijg je de foto met het verhoogde contrast te zien. Veel verschil maakt het niet volgens mij


maandag 1 maart 2010

Naaktfotografie (2)

Afgelopen vrijdag nog een keer naaktfotografie gedaan met hetzelfde model als twee weken geleden. Ook nu weer was de samenwerking heel leuk. Ze begreep goed wat ik wilde en dat heeft weer mooie foto's opgeleverd. Ik had dit keer 2 uur de tijd en dat was genoeg. Ik merkte dat toen ik eigenlijk klaar was en nog wat ondoordachte dingen ging uitproberen, daar toch minder goede beelden uithaalde. Een goede voorbereiding en weten wat je wilt is dus de beste methode bleek wel weer. Maar het bovenstaande beeld was dus mijn echte doel voor die dag. De foto hieronder is geen uitsnede maar een opname van dichterbij en ik vind die zelf ook wel erg mooi geworden.