vrijdag 31 oktober 2008

Reflecties

Voor een raam lagen grote glazen bollen waarin de buitenwereld prachtig werd gereflecteerd. Ik heb er mij goed mee vermaakt. Dichterbij dan dit kon ik niet komen met mijn 50 mm lens en de lege hoeken wegsnijden heb ik niet gedaan. Ik raakte daardoor een deel van de reflecties kwijt. Nu zie je goed dat het een bol is en dat is ook wel weer aardig.

De foto hierboven is door een glazen bol heen genomen naar een andere toe. Het effect is daardoor heel anders en er zit wat vervorming in van de bol.

donderdag 30 oktober 2008

Abstract

Een designmuseum is heel goed om eens te oefenen in abstracte foto's. Ik vond het echter heel moeilijk om die composities te vinden terwijl echt alles een mogelijkheid leek te geven. Natuurlijk veel geprobeerd en thuis ook weer veel foto's direct weg kunnen doen. Maar deze vond ik wel toonbaar. Hij is niet in zwart-wit gezet. Het was een grote grijze knoop die als zitkussen of zoiets kon dienen. Ik heb hem met verschillende scherpstellingen genomen en deze waarbij zowel voorgrond als achtergrond een redelijke scherpte hebben vond ik het prettigst om naar te kijken.

woensdag 29 oktober 2008

Het Designhuis

Een aan de muur hangende stoel.
De afgelopen weken waren er op het gebied van design twee evenementen die ik heb moeten missen. In de eerste plaats natuurllijk de designbeurs in Kortrijk, de belangrijkste twee jaarlijkse beurs op het gebied van design. Mijn dochter is er wel geweest met school, ze studeert interieur architectuur en volgens haar heb ik er echt iets aan gemist. Over twee jaar staat het in mijn agenda!! In de tweede plaats de Dutch designweek. Precies gehouden in de herfstvakantie in Nederland, maar dat geeft voor ons in Belgie weer weinig mogelijkheden om een dagje ernaartoe te plannen.
Gisteren dan maar een klein alternatiefje bezocht, het Designhuis in Eindhoven. Er was een tentoonstelling met de titel "Talent". Studenten van verschillende design academies in Nederland hadden er hun afstudeerprojecten tentoongesteld. Het was erg leuk om te zien wat er aan het eind van een studie zoal aan verschillende ontwerpen worden ingeleverd, van meubels tot sieraden en nog vele andere mooie dingen.
Voor de verandering werd er aan de kassa nog voor ik mijn camera had laten zien vriendelijk gezegd dat ik mocht fotograferen als ik dat wilde. Nou dat heb ik mij geen twee keer laten zeggen. Er zullen dus nog meer foto's volgen.

maandag 27 oktober 2008

Bakkerijmuseum Hattem

Soms kun je foto's maken uit pure frustratie. Zie hierboven het resultaat; iso 400 en verder niet bij nagedacht!!
Met familie gingen wij naar het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem. Overigens een geweldig museum, waar alle neefjes en nichtjes onder vakkundige begeleiding van een bakker heerlijke speculaas hebben gebakken. Het was echter absoluut onmogelijk om in dat fantastische museum foto's te maken zonder statief of flitser. En ik houd niet van flitsen. Natuurlijk doe je dat om een aantal leuke herinneringen te hebben (en dat is voor de neefjes en nichtjes absoluut wel gelukt hoor) , maar op een gegeven moment heb ik gewoon tijdens het koffie drinken zonder flitser de camera op de etalage gericht en naar buiten toe gefotografeerd. Achteraf vind ik het toch nog een aardige impressie van een leuke dag.

Voor wie meer wil weten over dit museum kan op hun website kijken:
http://www.bakkerijmuseum.nl/

vrijdag 24 oktober 2008

Eenzaam (2)

Naast mooie zandvlaktes staat de Veluwe natuurlijk bekend om zijn heidevelden. De heide stond in dit seizoen niet in bloei, maar de andere lage begroeiing gaf toch mooie herfstkleuren aan de velden, zeker in een flauw ochtendzonnetje.

woensdag 22 oktober 2008

Eenzaam (1)

Nee dit is niet een beeld van een reis naar Noord-Afrika, het zijn de zandverstuivingen op de Veluwe in Nederland. Tijdens een fietstochtje reden we daar doorheen en ik zag dit prachtige boompje eenzaam in de vlakte staan. Nadat we ons doel van de tocht hadden bereikt heb ik de jongens alleen verder laten gaan en ben terug gefietst naar de zandvlaktes. Een onwaarschijnlijk mooi gebied om te fotograferen. Ik ben een heuveltje op gelopen tegenover het boompje en daar een kwartier lang vele opnamen gemaakt. Het licht op het zand was nl. steeds anders doordat wolken soms schaduwen veroorzaakten. Ik wilde graag het voorste heuveltje met de boom in het zonlicht en het achterste heuveltje in de schaduw. Mijn wachten is beloond. Ook de jongens waren blij want ze hadden nog even in Apeldoorn leuk gewinkeld, hetgeen echt weer niets voor mij is. Zo was iedereen gelukkig die dag.

dinsdag 21 oktober 2008

Herfst op de Veluwe (2)

Bij de herfst horen paddestoelen, ik heb ze al bij menigeen op de blogs gezien. Ook ik ga eraan meedoen, want zulke mooie als ik dit weekend heb gezien, heb ik denk ik nog niet eerder gezien. Ik dacht dat de rood met witte stippen paddestoel een uitgestorven schimmel was, maar ik heb er vele gezien met als klapper eentje met een hoed van minstens 25 cm doorsnede. Op de foto valt echter het perspectief volledig weg en lijkt het maar een heel gewoon paddestoeltje, dus ik heb hem hier niet geplaatst.
Ik heb natuurlijk weer menig keer plat op mijn buik of op knieen in het zand gelegen om ze mooi op de foto te krijgen. Vroeger maakten de kinderen op vakantie al hun broekjes steeds vuil, nu is het mama die minstens twee reserve broeken mee moet. Daar wordt wel eens mee gelachen hier.
De foto hieronder heb ik bewust met een grote diafragma opening gemaakt omdat ik de paddestoeltjes op de achtergrond wel wilde zien maar enkel als vage contouren. Dat is goed gelukt, maar de steeltjes van de paddetoelen op de voorgrond zijn ook al niet scherp meer en dat vind ik wel een klein beetje spijtig. Enkel de hoedjes zijn mooi scherp. Kiezen is vergissen soms blijkbaar.

Vooral deze laatste paddestoelen hebben wel een erg hoog kabouter-gehalte vind ik zelf. De witte stippen liggen er als dikke suikerkorreltjes bovenop. Prachtig gewoon.
Aan de kleurhendels in Photoshop heb ik dus niets gedaan!! Het was allemaal zo diep rood.

maandag 20 oktober 2008

Herfst op de Veluwe (1)

Dit weekend hadden we een huisje gehuurd in Nederland. Wat is nu mooier dan dit te doen op de Veluwe. Ook daar was het volop herfst en hebben we tijdens de fietstochtjes en wandelingen genoten van alle kleuren.

donderdag 16 oktober 2008

Herfst in mijn bos

Sinds nu 8 jaar woon ik in een bos. Familie van mij zei dat ik het nog geen twee jaar zou uithouden. Niets is minder waar. Ieder seizoen is anders en gewoonweg weer nieuw en prachtig. Als ik op mijn rug naar de kleuren van onze bomen kijk kan ik werkelijk genieten. Dat ik hier mag wonen is dan mijn gevoel. Dat duurt echter niet lang... bij het idee dat al die bladeren nog moeten vallen sta ik weer met beide benen op de grond. Dat is eikels rapen en bladeren vegen totdat we het helemaal spuugzat zijn. Maar dan wordt het weer winter en lente en zijn we alle ongemakken weer helemaal vergeten. Ik geniet nog elke dag van deze fantastische achtertuin!!

dinsdag 14 oktober 2008

Herfst in the city

Wel eens ooit gehoord van een "writer's block"? Ik vroeg mij af vandaag of dat ook voor fotografen bestond. Al een week ben ik hier en daar met mijn camera en er komt niets goeds meer van. Te veel met die opdrachten van school bezig geweest volgens mij, maar ik zit er wel mooi mee. De stad Leuven helpt ook al niet mee. Op internet vond ik een site die precies de goede tips had voor een fotograaf met een "photographer's block". Ja het bestaat dus echt. Ik weet niet of ik dat wel heb maar de tips waren inspirerend!! "Ga eens frisse lucht happen" was hun eerste tip. Dus ik vandaag naar Leuven en in het stadspark flink frisse lucht happen.... Het leidde tot niets. De gemeentediensten waren de herfst daar volledig aan het wegblazen en dus ook mijn inspiratie. Toch heb ik nog een klein beetje herfst gevonden in de goten van het Ladeuzeplein. Was ik blij zeg!!



donderdag 9 oktober 2008

Bestek

Een van de opdrachten die ik heb voor dit trimester is het fotograferen van bestek. Dat lijkt misschien origineel, maar dat is het dus niet. Al jaren wordt die opdracht aan de derde jaars gegeven omdat het fotograferen van metaal niet makkelijk is. Om dan nog met een origineel beeld te komen is een hele opgave. Ik heb op jaartentoonstellingen van de academie vele prachtige vorken en messen gezien en dat mag je dan niet nadoen natuurlijk.
Vandaag heb ik dus besloten de liefde tussen vorken en die tussen vorken en lepels weer eens anders in beeld te brengen. Ik heb er mijn Soligor macroringen bij gepakt en een gekleurd papier voor de spot gehangen. Zie hier mijn resultaat. Welke de leukste is ben ik zelf nog niet helemaal uit. Ik moet er nog even wat langer naar kijken voor ik beslis welke ik zal inleveren.

zaterdag 4 oktober 2008

Negatief of positief












Bij uitzondering een keer een foto die niet met mijn Canon Eos 400D is gemaakt. Ik had deze foto ook met de Canon willen maken maar ben er niet meer aan toegekomen. Het maken van deze ene foto met een technische camera heeft ongeveer 4 uur gekost. Ik heb respect gekregen voor het vak van fotograaf in het analoge tijdperk. Ik heb bij het maken van de foto hulp gekregen van een docent want ik ben nog niet eerder in een donkere kamer geweest, dus ook dat was al een ervaring.
Eerst mijn bloem opgesteld met rondom oplichtschermen en een softbox. De technische camera helemaal ingesteld om in een bepaald vlak alles scherp te hebben. Daarna voor mij geheel een verrassing, fotopapier in de lade gedaan in plaats van een filmplaat. Wel dit gedaan in een volledig donkere kamer, ook geen rood licht. Daarna moest ik berekenen hoe vaak ik moest flitsen omdat het fotopapier maar iso 12 is. Dat was niet mijn sterkste kant, maar ik kwam op 8x flitsen en dat was achteraf wel goed. Daarna het fotopapier ontwikkeld en je krijgt een negatief. Dat is de linker foto boven. Om van het negatief een positief te maken legde de docent in de donkere kamer waar enkel rood licht was een stuk fotopapier onder het papieren negatief en belichtte het ongeveer 7 seconden met wit licht. In de ontwikkelaar kwam nu een positief (rechtsboven) te voorschijn. Het leek mij wel toveren.
Aan de hand van deze testjes heben we beoordeeld of alles zo was als ik het wilde hebben en pas toen hebben we een filmplaatje in de camera gedaan en de foto echt gemaakt. De film was iso 100 dus ik hoefde nog maar 2x te flitsen. Daarna het negatief ontwikkelen en nu hangt hij op school in de droogkast. Volgende week kijken wat er van geworden is. Maar ik denk dat ik het papieren negatief eigenlijk mooier vind dan het positief. Hoe ik dat nu weer zo geprint ga krijgen van een negatieve film weet ik niet. Dat zien we volgende week wel weer. Dit was al een hele leuke ervaring.
En ik doe een digitale opleiding.......

woensdag 1 oktober 2008

Photokina (slot)

Na een lange dag is er dan toch een einde aan de pret. Langzaam loopt het beursgebouw leeg. Thuis kan menigeen nog lang nagenieten van de stapel folders die hij meegenomen heeft, in de gratis tassen die overal werden uitgedeeld. Nog twee jaar wachten en dan gaan we beslist weer.

Deze foto was al bijna zwart-wit behalve de huidskleur van de personen. Dat is dan net storend en dus heb ik hem in zwart-wit gezet.