woensdag 27 februari 2008

Jurk

Van de week heb ik mogen fotograferen in een naaiatelier in Leuven, welke onderdeel is van de organisatie "Leren Ondernemen".
De vrouwen die daar werken gebruiken o.a. stoffen uit Mali om prachtige kleding of gebruiksartikelen te maken zoals tafelkleden en bijpassende placemats. Op dit moment maakten ze jurken voor een theatervoorstelling.
Ik heb de vrouwen allemaal geportretteerd als ze aan het werk waren , maar helaas kan ik die foto's niet laten zien zonder toestemming van de personen. Toch wil ik door middel van deze foto de sfeer van het atelier laten zien en de kwaliteit van hun werk.
Het atelier was goed licht door grote ramen en ik heb dus niet hoeven flitsen. Op Iso 400 kon ik met de 50 mm 1.8 lens goede sluitertijden halen. Ook heb ik even de 18-55 mm Is lens erop gezet, die een wat betere overzichtsfoto oplevert in een kleine ruimte door zijn groothoek bereik. Ook bij deze lens die minder lichtsterk is kon ik op Iso 400 nog fotograferen. Een enkele keer ben ik naar ISO 800 over gegaan, maar over het geheel genomen was ik tevreden over de binnenfoto's die deze lens maakte.
Ik vond het erg leuk dat ik een middag in dit atelier te gast mocht zijn en heb veel geleerd over hun werk.

zondag 24 februari 2008

Fotomodellen

Je hebt mensen die camera schuw zijn, maar dat dieren ook al vrees hebben om voor de lens te komen was nieuw voor mij. Op de vogeltjesmarkt in Antwerpen zitten de konijntjes allemaal los op de tafels, waar kinderen ze vrij kunnen knuffelen. Echter kwam ik met de camera aan dan draaiden ze zich prompt allemaal om. Ik heb het verschillende keren geprobeerd, maar ze draaiden zich echt om als ik met de camera voor hen kwam staan. Daarom dan maar de achterkantjes erop gezet deze keer. Een fotograaf moet wat van de situatie maken tenslotte!!

woensdag 20 februari 2008

Vaasjes

Stillevens beginnen een beetje een favoriet van mij te worden en glas in het bijzonder. Deze keer wilde ik proberen om niet die akelige softboxen te laten reflecteren in het glas zoals bij knikkers en lampjes. Daar was het ook nog wel een beetje functioneel, maar in deze vaasjes waren de lichtreflexies behoorlijk hard en dus storend. Ik heb dan ook maar mijn leraar even om advies gevraagd, wat hieraan te doen. Hij deed een stuk kalkpapier voor de lichtbron (deze keer een spotlicht met een rooster ervoor) en dat was werkelijk de oplossing. Daarna kon je met de afstand van de lichtbron de grootte van de reflectie op de vaasjes regelen. Hele mooie zachte lichtreflecties aan de linkerkant van de vaasjes was het resultaat.
Verder een stuk plastic verpakkingsmateriaal als achtergrond gebruikt deze keer en dat gaf weer eens een heel ander effect.

zondag 17 februari 2008

Tegenlicht

Deze foto wilde ik eigenlijk niet nemen. Ik was bang dat mijn sensor beschadigd zou raken door recht tegen de zon in te fotograferen. Op iso 100 had ik een sluitertijd van 1/125 en diafragma 7.1. Misschien had ik achteraf de iso moeten verhogen om een snellere sluitertijd te krijgen, maar daar had ik even niet aan gedacht helaas.
Thuis heb ik op internet gekeken of ik informatie kon vinden over beschadiging van sensors bij tegenlicht opnamen. Het lijkt dat het wel mee zou kunnen vallen bij spiegelreflexen. Maar als iemand mij hier meer over kan vertellen graag.

donderdag 14 februari 2008

Nieuwe lens 18-55 mm IS

Gisteren na lang nadenken besloten de Canon 18-55 mm 3.5-5.6 IS lens te kopen. Ik miste een net iets ruimere groothoek. Mijn meest gebruikte lens is de 28-135 mm IS en soms kom je dan toch net een stukje tekort. In allerlei testen komt dit lensje er super goed uit en de prijs is eigenlijk voor een imagestabilisatie lens spotgoedkoop. Het lensje heeft een plastic behuizing en ook de lenzen zijn van plastic zegt men, maar daar heb ik eigenlijk nog geen gegevens over gevonden en het staat ook niet in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Ik moet dat dus maar geloven, zien doe je het niet. Maar hij heeft een resolutie en beeldkwaliteit waar menig veel duurdere lens jaloers op zou zijn. Ik heb het aangedurfd om hem dus toch maar te kopen tegen betere adviezen van de verkoper in, die mij een lens van 450 euro wilde verkopen.
Gisteren was niet de beste dag om erop uit te gaan met een nieuwe lens vanwege al die mist. Daarom toon ik hier maar een foto binnen op ISO 400 en een foto buiten op ISO 200. Het eerste wat mij opviel was toch echt de verbluffende scherpte en het prachtige histogram. Alles lijkt in balans bij deze lens.
Ik denk dat ik heel gelukkig met deze lens ga zijn en nu eens wat meer landschappen kan gaan fotograferen.

Voor wie de testresultaten van deze lens wil bekijken moet eens kijken op de website van Photozone bij reviews. Het is een hele goede site voor wat betreft de testen van zeer veel lenzen: http://www.photozone.de/


dinsdag 12 februari 2008

Lampjes

Dit is een studio opdracht voor textuur. Een ruwe ondergrond, geribbelde fitting en een gladde bol van de lamp. Dat is me nog eens een goede mix. De foto was leuk , maar zo saai van kleur. Het kleedje was grijs en de lampjes grijs-wit. Tja dan maar in photoshop wat bedenken. Immers welke foto is niet bewerkt tegenwoordig!! Rood doet het altijd goed dus ik heb de laag van de originele foto gedupliceerd en met de kleuraanpassing veel rood gegeven. Daarna de originele foto boven gelegd en met een laagmasker dat gedeelte weggepoetst van de originele foto dat de stof omvatte. Daardoor wordt de onderliggende gekleurde laag zichtbaar. Zo kreeg het kleedje ineens een leuke zacht rood-bruine kleur. Mij lijkt hij beter zo.
Verder is dit natuurlijk weer een studio opname en is het licht perfect te regelen. Wel heb ik dit keer op het difragma gelet. Ik koos voor diafragma 11 om iets meer scherptediepte te krijgen zodat de textuur van het kleedje niet helemaal verloren zou gaan. Daar moet je dan je lampen op afstellen en met een lichtmeting dit in orde maken.

maandag 11 februari 2008

Lente vervolg...

Je blijft je verbazen over hoe de natuur volledig uit balans is. Waren het eerst een vlinder en de meesjes die zich te vroeg in mijn tuin vertoonden, nu staat mijn rodondendron in bloei. Deze plant staat normaal pas in april/mei in bloei. Hopelijk gaat het niet meer hard vriezen want dan vriest er veel kapot in mijn tuin.
Deze keer heb ik dezelfde foto genomen met de 50 mm lens en de 28-135 mm IS lens. De 50 mm lens kon op diafragma 3.2 om een mooie compositie te krijgen en de 28-135 mm lens kon niet verder open dan diafragma 4.5 op focuslengte 50 mm. Het verschil was duidelijk. Met diafragma 4.5 was er minder licht in de foto en een veel minder mooie wazige achtergrond. Wat scherpte betreft waren ze gelijkwaardig. Dat wilde ik ook maar even weten want ik begon al een beetje aan mijn 28-135 mm lens te twijfelen de laatste tijd omdat dat kleine lensje zo goed presteerde. Blijft natuurlijk een goede prestatie voor een lens zonder imagestabilisatie.

De foto hierboven is degene die ik met de 50 mm lens heb genomen. Daarna een leuke rand omheen gezet voor de verandering.

vrijdag 8 februari 2008

Lente??


Ik woon nu zeven jaar in een een prachtige natuurlijke omgeving en geniet van alle seizoenen, maar dit heb ik volgens mij nog niet meegemaakt de afgelopen jaren. Eerst laat zich een mooie dagpauwoog zien in mijn tuin, die rustig onder de beukebosjes van de zon zit te genieten en daarna vliegt een koolmezen echtpaar af en aan met strootjes naar het vogelhuisje dat aan een van de bomen hangt. Is dit op 8 februari al het begin van de lente of is de natuur even van slag?
Beide foto's zijn genomen met mijn telelens de EF 70-300 mm 4-5.6 IS USM. Beide foto's zijn ook op maximale focuslengte genomen, 300 mm en zelfs daarna nog een beetje uitgesneden. Maar het resutaat is heel behoorlijk voor uit de hand genomen foto's. Ter illustratie; de afstand tussen mij en het koolmezenhuisje is denk ik ruim 15 meter.
Ik had gekozen voor iso 200 en kreeg nog een sluitertijd van 1/400 en 1/500 wat natuurlijk prettig is als je zo'n lange lens moet vasthouden en een bewegelijk vogeltje moet zien vast te leggen. Ook de imagestabilisatie is erg welkom in zo'n geval.

donderdag 7 februari 2008

De Marollen












"What is the place to be" voor een leuke tweedehands markt in Brussel? Na zo'n vraag kom je terecht op het Vossenplein in de wijk de Marollen. Ik ging erheen met een speciale gedachte, nl. de interactie tussen mensen proberen te vatten. Dat bleek lang niet gemakkelijk. Van de zeer vele foto's zijn er toch maar een paar die echt treffend zijn.
Ik heb voor dit doel mijn 50 mm. lensje weer op de camera gedaan. Nu met het idee dat mijn camera in ieder geval niet de mensen zou afschrikken, wat wel het geval zou zijn als ik met zo'n flinke zoomlens rond zou lopen. Dat werkte denk ik wel want ik heb geen commentaar gehad. Een jongen was zelfs heel geinteresseerd in de foto die ik nam. Hij stelde voor dat ik ook op de foto ging en hij die foto wel voor me zou maken. Maar daar ben ik toch wijselijk maar niet op in gegaan!! Ik was nu niet de toerist die met de Vossenmarkt op de foto wilde en zeker niet mijn camera kwijt wilde. Maar ik denk dat hij het goed bedoelde.
Ik moet zeggen dat ik al begin te wennen aan het vaste kader en zeker de scherpte van de lens valt mij weer op. Ik ga nog fan worden van de vaste focus lenzen.

dinsdag 5 februari 2008

Schaak

Wat moet je als het weer niet mee zit en je de fotocamera niet kunt laten liggen. Dan binnen maar weer iets gezocht. Ik blijf glas erg leuk vinden om te fotograferen omdat het vaak zulke leuke lichteffecten heeft. Nu wil het toeval dat wij een glazen schaakbord hebben dus daar kon ik mij op uitleven. Ik heb het voor het raam gezet en zo ving het bord toch het weinige licht van deze sombere dag en diende de groene tuin als mooi achtergrond decor.
Daarna begon het gepruts. De achtergrond moet vaag dus diafagma 1.8 gekozen. Dat werkte immers goed bij Baloe. Maar het bleek dat ik nu wel de koning maar niet de loper scherp kreeg terwijl die op een lijn staan. Het heeft heel wat probeersels gekost voor ik naar een ander diafragma ging. Eerst diafragma 4.5 geprobeerd. Dan waren de voorste schaakstukken een stuk scherper maar de achtergrond ook al behoorlijk en dat was niet de bedoeling. Ik kwam op diafragma 2.8 uit. Een hele omweg maar we zijn er gekomen en weer wat geleerd; "bijt je niet vast in een instelling, probeer sneller iets anders als het niet werkt".

Nog even wat extra informatie over hoe de foto is gemaakt, omdat daar in de reacties om werd gevraagd:
Het schaakbord is ook van glas en diende als ondergrond voor de schaakstukken. Verder staan de stukken voor een raam waar geen directe zonnestralen naar binnen vallen. Nu zou dat ook al zowiezo wel moeilijk zijn geweest want het was een heel sombere dag. Ik kon deze foto maken op iso 200, diafragma 2.8 en een sluitertijd van 1/160. Toch was dat laatste niet zo heel belangrijk omdat ik de camera voor het schaakbord heb neergezet op een dun boekje. Zo kreeg ik precies het goede standpunt ten opzichte van de stukken, maar stond de camera ook heel stabiel en dus weinig kans op bewegingsonscherpte.

vrijdag 1 februari 2008

Baloe


Waarom niet eens een portret van het liefste dier dat ik tot nu toe heb gehad. Baloe is mijn derde kat, maar geen een is zo lief en gezellig geweest als Baloe. Hij heeft hier de bijnaam "dweiltje", omdat je werkelijk alles met hem kan doen en hij nooit boos wordt. Leg hem op je schouder en hij blijft er liggen terwijl je de afwas doet. Zo'n poes is een portretje waard. Vandaag zat hij op tafel zo leuk naar mij te kijken dat ik mijn toestel heb gegrepen. Mijn 50 mm lensje zat er nog op. Iso 800 gekozen vanwege weinig licht binnen en de witbalans op lamplicht gezet. De camera koos een sluitertijd van 1/15 en een diafragama van 1.8. Een wonder dat dat goed is gegaan met zo'n lange sluitertijd en geen imagestabilisatie of statief.
Bij diafragma 1.8 is de achtergrond boven verwachting mooi vervaagd. Baloe zit maar 30 cm van de bloemen op de tafel. De scherptediepte bij dit diafragma is zeer klein. Als je goed kijkt is alleen het gebied van de neus en tussen de ogen echt scherp. Maar de vervaging is wel mooi eigenlijk.
Verder heeft deze lens veel minder last van ruis op iso 800 naar mijn idee en dat is natuurlijk heel fijn.