donderdag 25 oktober 2007

Een holle weg

Vandaag een kleine blik in mijn eigen straat, een echte holle weg. Vlaanderen staat bekend om zijn vele holle wegen. Een holle weg is een weg die is uitgesleten tussen twee hellingen. Wij hebben het geluk aan zo'n prachtig weggetje te wonen. Maar mijn straatje zou wel eens niet zo heel lang meer dit karakteristieke uitzicht kunnen hebben.
In het bos is de gemeente op dit moment flink aan het snoeien, omdat vele bomen over de elektriciteitskabels hangen. Morgen is het de beurt aan mijn straat. Daarom vanmorgen toch maar eens een foto gemaakt van al die hangende acacia's en eiken. Want hoe het gaat worden ben ik niet zeker van.
Zo tussen de bomen is niet zo heel veel licht en mijn 28-135mm IS lens moest op iso 800 staan om nog een sluitertijd van 1/80 en diafragma 4.5 te halen. Ik was echter helemaal niet tevreden over de scherpte van de foto's. Erg veel ruis op iso 800. Uiteindelijk mijn 50mm (1.8) lensje gepakt en die erop gezet. Geen groothoek meer dus ik moest een flinke stap achteruit zetten voor ongeveer hetzelfde beeld. Maar ik haalde met iso 400 een sluitertijd van 1/200 en diafragma 3.5. Dat maakt toch een heel verschil, ook in scherpte trouwens. Hoewel er weinig scherptediepte is bij een diafragma 3.5 is toch de overhangende tak vooraan mooi scherp.

Voor meer informatie over holle wegen kun je kijken op deze site: http://www.holleweg.info

zaterdag 20 oktober 2007

Schuine lijnen

Voor een fotografie-opdracht moet ik schuine lijnen zoeken. Die zijn overal zou je zeggen, maar zo eenvoudig is het toch niet gebleken. Vaak moet je ervoor de camera in een schuine positie houden en dat was niet de bedoeling. Het perspectief moet correct zijn. Uiteindelijk besloot ik het maar in de architectuur te gaan zoeken. Waar kan je dat beter doen dan in Eindhoven, mijn geboortestad. Het centrum is in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen en sindsdien is de stad op een moderne wijze herbouwd. Nog steeds wordt er veel gebouwd en met zeer moderne vormgevingen. Mijn beste foto kan ik helaas niet laten zien omdat er twee personen op staan om de foto extra perspectief te geven. Ze zaten per ongeluk voor een prachtige schuine lijn en ik heb ze gevraagd daar te blijven zitten. Ik heb hen echter beloofd de foto niet op internet te zetten. Je moet dat als fotograaf altijd vragen, anders kun je in moeilijkheden komen. Helaas dus hierboven mijn tweede keus. Maar toch ook een mooie schuine lijn.

dinsdag 9 oktober 2007

Studio portret

Vandaag voor het eerst met twee modellen in een studio gewerkt. Gelukkig waren het een goede vriendin van mij en mijn dochter. Ik vind namelijk het meten van het licht en beslissen welke instellingen je moet gebruiken een heel moeilijke zaak. Verschuif je het model dan is ook gelijk de lichtinval weer anders en dus de foto minder goed. Maar mijn vriendin en dochter waren heel geduldig dat scheelde.
Deze foto's zijn genomen met een lichtbron nl. een softbox en verder een oplichtingsscherm aan de andere kant. De iso werd ingesteld op 100 en de sluitertijd op 1/125 met diafragma 5.6.
De foto's zijn wat compositie betreft wel naar mijn zin.