woensdag 31 januari 2007

Gans

Eenden die gevoerd worden zijn flink in beweging. Daarom maar mijn sportmode eens gebruikt. De sportmode kiest zelf een snelle sluitertijd zodat bewegingen van het voorwerp niet onscherp zullen worden. Helaas is in de voorkeuzestanden ook niets meer zelf in te stellen. Achteraf moest ik in het display venster kijken om te zien dat voor ISO 400 was gekozen, met een sluitertijd van 1/400 en een diafragma van 5.6. De witbalans staat in de voorkeuzestanden altijd op automatisch. Het resultaat was een goed scherpe foto, maar veel te somber. Ik heb hem dus met photoshop een beetje moeten bijwerken. Beter is dus volgens mij om zelf maar de situatie in te schatten en met de sluitertijd voorkeuze te werken. Je kunt dan zelf je witbalans nog kiezen en dat kan toch heel belangrijk zijn.

vrijdag 19 januari 2007

Jaren en jaren oud

Vandaag een poging gedaan om een macro-opname van de jaarringen van deze boom te maken. Al snel bleek dat mijn 28-135 mm lens niet heel erg dichtbij kon komen. Kwam ik te dichtbij dan deed de camera geen metingen meer. Uit de specificaties van de lens bleek dat de kortste afstand waarop nog scherp kan worden gesteld 50 cm is. Dat kon de Powershot S2Is toch veel dichterbij. Ik was verwend dus blijkbaar. Het goedkope kitlensje (18-55 mm) dat bij de EOS 400D wordt verkocht doet het met 28 cm als korste afstand dus eigenlijk ook lang niet gek. Ik zal hem binnenkort eens uitproberen.

donderdag 18 januari 2007

Beninksberg


Afgelopen zondag een wandeling gemaakt op de Beninksberg bij Holsbeek. Prachtig weer en dus ideaal om foto's te maken. Ik had mijn nieuwe Eos 400D en de Powershot S2IS mee en heb met beiden deze zelfde foto gemaakt. Het verschil was thuis op de computer direct te zien. De S2IS had in het blauw van de lucht op ISO 100 al ruis. De EOS bij ISO 200 helemaal niets. De foto van de EOS is uit de hand genomen met de 28-135 mm IS lens en maximaal ingezoomd. De bomen zijn tot in de kruin scherp en mooi afgetekend. Goed resultaat dus.